3. 11. 2013.

Ciklus predavanja ZEN I DUH JAPANA: između vidljivog i nevidljivog

Društvo japanologa Srbije (Filološki fakultet)


POZIVA VAS

 Na ciklus predavanja ZEN I DUH JAPANA: između vidljivog i nevidljivog. O bliskoj povezanosti filozofije zena i japanske kulture govoriće profesor Kacuhiro Jošizava sa Međunarodnog instituta za zen budizam u Kjotu. Spoznaja prave čovekove suštine i prirode njegovoga sveta glavni su cilj filozofije zena, a suštinsko prisustvo ovog učenja u estetskoj i egzistencijalnoj svesti Japanaca razvijalo se i opstajalo od nastanka japanskog zena u 13. veku pa sve do danas.

                 

Predavač: Kacuhiro Jošizava

.        "Zen budizam i japanska kultura"

                      1. novembar, 18h, Galerija ARTGET Kulturnog centra Beograda, Trg Republike 5



.         "Zen budizam i japanska duhovnost"

2. novembar, 18h, Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani", Kraljevo



       "Zen budizam i japanska kultura"

4. novembar, 10.30h, Svečana sala Rektorata Beogradskog univerziteta


Program se realizuje uz podršku Ambasade Japana, u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Narodnom bibliotekom "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu.

Prof. dr Jošizava Kacuhiro (1945) jedan je od vodećih proučavalaca zen budizma na svetu. Radi kao istražvač u Međunarodnom institutu za zen budizam pri Hanazono univerzitetu u Kjotu. Proučava različite vidove ispoljavanja zen-budističke misli u kulturi i umetnosti Japana, od srednjeg veka do danas. Poslednjih godina intenzivno radi na predstavljanju učenja i dela sveštenika Hakuina (18. vek), začetnika današnjeg japanskog zena, kao i tumačenjem zen-budističke poezije na klasičnom kineskom i starojapanskom jeziku. Profesor Jošizava svojom živom predavačkom aktivnošću danas predstavlja jednog od najistaknutijih predavača o zen-budističkom nasleđu.

Нема коментара:

Постави коментар