17. 11. 2013.

MMC LED ART: ŠOK KOFERI

ŠOK KOFERI je naziv akcije  koju Multimedijalni centar LED ART realizuje u sklopu šireg projekta “Kultura u protestu” u organizaciji mreže NKSS.
Dvadesetogodišnje postojanje MMC LED ART premreženo je nizom umetnički artikulisanih akcija, reakcija, performasa, simulacija i zauzimanja stava prema aktuelnim događajima na lokalnoj društvenoj i političkoj sceni. ŠOK KOFERI su rezime ove duge istorije nepristajanja.

ŠOK KOFERI radikalizuju ideju ŠOK galerije kao najmanjeg izlagačkog prostora na Balkanu. Nastali su kao odgovor i interpretacija ovogodišnjih rezultata konkrsa Gradske uprave za kulturu Novog Sada, koja je MMC LED ART ostavila bez ikakvih sredstava za rad.

Sadržaj ŠOK KOFERA:

– Slikovnica Za kulturne bolikite. Reprezentuje ključne protestne akcije MMC LED ART, počev od 1993, zaključno sa izložbom Slučaj rezultata konkursa GUK 2013.

– Slikovnica Slučaj rezultata konkursa GUK 2013. Predstavlja izložbu koja interpretira rezultate Konkursa Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada u 2013.

– Tabla "Crveni karton"

– Slagalice "Iz pepela muzej", "Vraćamo vam tenk", "Penix"

– Dokumentarni zapisi o akcijama MMC LED ART ("Velika proslava", "Iz pepela muzej", "Od zviždanja do skidanja", "Belog zeca za gradonačelnika")

– Mapa ŠOK zadruge koja prikazuje pozicije novoizgrađenih Šok galerija u Novom Sadu i njihove fotografije.

– Trogodišnjak "Eutanazija 2009–2011", majice, razglednice.

Uz svaki kofer priloženo je upustvo za rukovanje sadržajem i o načinu izlaganja.

ŠOK KOFERI  se nadovezuju na aktuelni slogan MMC LED ART "na istom zadatku" i pokušaj konstituisanja zadruge. Sistem komunikacije izložbi i njihovo distribuiranje putem kofera, omogućavaju lakšu razmenu u nestabilnim ekonomskim uslovima, ukazuju na nepostojanje tržišta i kritičke svesti i označavaju pokušaj da se ovi problemi artikulišu makar u rudimentarnom obliku. Sami koferi postaju artefakt koji uspostavlja komunikaciju na više nivoa. Nije reč samo o pakovanju i prepakivanju artefakata u kofere, već o stvaranju mreže, platforme za zajedničko delovanje sredstvima vizuelnih umetnosti. Važnost slike u formiranju političkog identiteta propagira se vizuelizacijom aktuelnih problema (problemska izložba, istorija protesta, programski sadržaj kofera). Danas se umetnost stvara više u prostoru socijalnih pokreta otpora, nego u galerijskim prostorima i institucijama. Zato su  koferi kao ideja protesta u kulturi svojevrstan politički asemblaž.

ŠOK KOFERI prema planu projekta ulaze u proces distribucije i šalju se na više odredišta u okviru mreže Asocijacije NKSS. Tu se otvaraju i izložba se ponovo postavlja. Po završetku izložbe, koferi se pakuju i šalju dalje. Svako novo otvaranje (izložba) prati se, dokumentuje i ulaže u kofer. Isto tako, otvorena je mogućnost da kofere dopuni svaka organizacija koja priređuje izložbu. Štaviše, moguće je dodavanje i vlastitih kofera.
Ekonomičnost, demokratizacija i mogućnost da svako učestvuje, markira prostor za protest protiv devastiranja nezavisne kulturne scene, učmalosti i konzervativne misli na svim društvenim nivoima. Koferi jesu i traženje glasa protesta, njegovog stava i jezika.

U ponedeljak, 18. novembra 2013. u 11 časova, u okviru konferencije Mesto i  uloga civilnog sektora u savremenoj kulturi Srbije i regiona, članovi MMC LED ART na konferenciji za medije predstaviće sadržaj kofera i demonstriraće postavljanje izložbe. Demonstracija će se održati u novom prostoru MMC LED ART, pasaž Zmaj Jovine 22, Novi Sad.

Istog dana (18. novembar 2014), u okviru Konferencije NKSS-a, demonstracija rukovanja koferima održaće se i u Beogradu, REX (Jevrejska 17), s početkom u 17 časova. 

Нема коментара:

Постави коментар