15. 4. 2011.

In memoriam: Brana Crnčević

::: BEOGRAD :::

Nakon duge i teške bolesti u Beogradu je u 76. godini umro književnik Brana Crnčević, čovek čija je nacionalistička delatnost u poslednje dve decenije daleko nadmašila njegovu profesionalnu karijeru
Rođen 1935. godine u Rumi, studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U dugoj novinarskoj karijeri pisao je za razne listove i časopise, među kojima su Duga, Nin, Jež, Politika, poslednjih godina Pečat. Pisao je literaturu za decu, romane, aforizme, priče, televizijske drame, pesme... Dobitnik je nagrade „Zmajevih dečijih igara” za stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu, 1987. godine.
Pored književne karijere, još važnije je Crnčevićevo političko angažovanje. Među prvima je podržao Slobodana Miloševića s kojim je bio dobar prijatelj. Godine 1990. izabran je za predsednika Matice iseljenika Srbije i ostao upamćen kao jedan od žestokih nacionalista koji je iz sve snage branio ratnu politiku Slobodana Miloševića. Bio je redovan gost u Kninu, u tzv. Republici Srpskoj Krajini, miljenik likova kakvi su Milan Martić ili Goran Hadžić. Nije propustio priliku da postane odličan prijatelj Radovana Karadžića i Ratka Mladića: bio je počasni član Srpske demokratske stranke, a od 1996. darovan titulom „senatora“ Šumske. Aktivno je učestvovao u odbrani Radovana Karadžića u različitim Odborima koji su stvarani u zemlji i inostranstvu.
Po odlasku Vojislava Šešelja u Hag učlanjuje se u SRS, ali nakon cepanja te stranke na dve političke opcije odlazi za Tomislavom Nikolićem u SNS. Njegove poslednje političke aktivnosti vezuju se za peticije koje potpisao u odbranu Vojislava Koštunice i Bože Vučurevića.

Нема коментара:

Постави коментар