16. 4. 2011.

Amerikanci i Francuzi pripremali "Oluju" sa hrvatskom vojskom

:::: ZAGREB :::
Hrvatskoj vojsci su u pripremi vojno-policijske akcije "Oluja" mnogo pomogli francuski i američki vojni stručnjaci, izjavio je penzionisani pukovnik Hrvatske vojske i poslanik opozicione Socijaldemokratske partije u Hrvatskom saboru Ante Kotromanović.
On je rekao za HRT da su francuski vojni stručnjaci pomagali u Šepurinama kod Zadra, gdje se osnivala podoficirska škola i osposobljavao oficirski kadar.
Kotromanović kaže da su Hrvatskoj vojsci u pripremama operacije veliku pomoć pružili i oficiri američke vojske na čelu sa generalom Karlom Vonom.
"Da li to onda znači da su i Francuzi i Amerikanci deo zajedničkog zločinačkog preduzeća, odnosno da smo mi, zajedno s Francuzima i Amerikancima, protjerali ljude s područja na kome je sprovedena 'Oluja'", pitao je Kotromanović.
On je rekao da je slušajući optužnicu, imao osećaj da su se zločini za koje su optuženi generali Ante Gotovina i Mladen Markač dogodili na području Srbije, negdje oko Čačka i ocijenio da je Oluja "odrađena vojnički korektno i bez ikakvih zadnjih primisli".
Haški tribunal izrekao je juče kaznu od 24 godine zatvora hrvatskom generalu Anti Gotovini i 18 godina zatvora Mladenu Markaču, proglasivši ih krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu tokom i nakon akcije "Oluja" 1995. godine, čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva sa područja Krajine u Hrvatskoj.
General Ivan Čermak oslobođen je po svih devet tačaka optužnice.

(izvor ---Srna | 16. 04. 2011. - 13:05h |)

Нема коментара:

Постави коментар