18. 3. 2011.

Saopštenje žirija 45. „Borine nedelje“

::: VRANJE :::
Na sednici, održanoj 18.03.2011. godine, žiri za dodelu književne nagrade „Borisav Stanković“ u sastavu: Vladimir Arsenić, Tijana Spasić, Vesna Petric, Zoran Dimić i Mirjana Đurđević (predsednica) doneo je odluku da od pristiglih trideset šest naslova u uži izbor budu uvršćena dela:
„Početak bune protiv dahija“ (Dereta), Svetislava Basare „Mi različiti“ (Stubovi kulture), Veselina Markovića; „Mrtvo polje“ (Stubovi kulture), Srđana Srdića i „Oštar start“ (Stubovi kulture), Miće Vujičića.
Žiri će svoju konačnu odluku o dobitniku ovogodišnje jubilarne nagrade „Borisav Stanković“ objaviti u ponedeljak, 21. marta 2011.
Priznanje koje dodeljuje grad Vranje, a koje se sastoji od povelje, medalje i novčanog dela od 300.000 dinara, biće uručeno laureatu na završnoj manifestaciji „Borine nedelje“, 29. marta 2011. godine.

Biografije članova žirija:
Vladimir Arsenić magistrirao je komparativnu književnost u Izraelu, na Telavivskom univerzitetu. Radi u biblioteci u Zrenjaninu gde uređuje književni časopis Ulaznica. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Poeziju objavljivao u Tisi, Ulaznici, Betonu. Od maja 2007. godine kritiku je redovno pisao za beogradski Danas, a od jula 2009. stalni je književni kritičar internet portala e-novine. Sarađuje sa Booksom, Betonom, Thinktankom, Peščanikom, Malim novinama. Dve godine za redom bio je selektor za Srbiju književnih susreta Cum grano salis u Tuzli. Član je redakcije časopisa Plimaplus iz Ulcinja.
Mirjana Ðurđević diplomirala je na Građevinskom fakultetu i dugo godina radila u urbanizmu. Sada predaje na Visokoj građevinsko-geodetskoj školi i piše prozu. Objavila više stručnih knjiga i sledeće romane Čas anatomije na građevinskom fakultetu (2001); Treći sektor ili žena sama u tranziciji (2001, 2006, 2009); Ubistvo u Akademiji nauka (2002, 2007); Parking svetog Savatija (2003, 2008); Deda Rankove riblje teorije (2004); Aždajin osmeh (2004); Jacuzzi u liftu (2005); Prvi, drugi, treći čovek (2006, 2008); Čuvari svetinje (2007, 2008) i Čim preživim ovaj roman (2008, 2009). Dobitnica je regionalne književne nagrade "Meša Selimović".

Vesna Petric diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Skoplju, na grupi za psihologiju. Radi na poslovima stručnog odeljenja, kao i na poslovima književnih programa biblioteke "Borisav Stanković" u Vranju.

Tijana Spasić diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radila je kao novinarka u kulturnim redakcijama raznih medija (Blic, Danas, e-novine), potom kao književna kritičarka dnevnog lista Danas i mnogih časopisa u Srbiji, među kojima su Beogradski književni časopis, Polja, Književni magazin, Povelja, Mostovi i dr. Sarađivala i sa raznim glasilima iz regiona, između ostalih sa Književnim žurnalom iz Sarajeva i portalom e-Balkan iz Podgorice. Redovno piše za pozorišni list Ludus i stalna je saradnica Trećeg programa Radio Beograda. Radi kao urednica književnog programa Centra za kulturu i debate Grad u Beogradu, u kom je ugostila veliki broj pisaca iz Srbije i regiona. Uredila je zbirku priča na srpskom, hrvatskom, bosanskom i crnogorskom jeziku Gradske priče, koja je objavljena 2010. u izdanju Kulturnog Fronta/Centra za kulturu i debate Grad.

Zoran Dimić diplomirao je na Grupi za filozofiju, Filozofski fakultet u Beogradu. Doktorirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predaje filozofiju na Filozofskom fakultetu u Nišu. Objavio je tridesetak naučnih radova u domaćim i inostranim stručnim časopisima.

Нема коментара:

Постави коментар