24. 3. 2011.

Vranje: Počele dve „Borine nedelje“

::: VRANJE :::
Tačno u podne, Miroslav - Cera Mihailović, urednik Književne zajednice „Borisav Stanković“, polaganjem cveća i paljenjem sveća na spomenik slavnom piscu u gradskom parku otvorio je „svoju“ „Borinu nedelju“.
Za razliku od prethodnih dvedesetak godina kada je gradski park vrveo od uglednih zvanica, što domaćih, što iz prestonice, ove godine Mihailovića je pratilo tek petnaestak, pre svega, njegovih ličnih prijatelja. Razlog tome je svakako sukob KZ sa gradskom vlašću i njihova odluka da Mihailovića „oslobodi“ organizovanja tradicionalne kulturne manifestacije, a zbog nepoloženih računa za dosadašnje organizovanje „Borine nedelje“.
Uprkos tome što će u četvrtak biti otvorena i „gradska“ „Borina nedelja“, Mihailović je istrajao u nameri da, kako kaže, sve bude kao i do sada. Priredio je i svojevrstan performans u gradskom parku, jer je, uz buket žutog cveća, uz spomenik Bori Stankoviću zapalio i sveće. Za ovu priliku napisao je i „Brzojav za Boru Stankovića“:
- Dragi Boro, šta da ti kažem kad sve vidiš i sve znaš? Tvoje Vranje je okupirano. Okupirano, ali ne od tuđina. Od svojih! Od te što te ponovo hapsi, da bi te, tobož, oslobodila. Od vlasti od koje strahuju, sklanjaju se i beže i Ljuba i Naza, Manasije i Menko, Taja, Mitka i Bekče, Paraputa, Copa i Mase... I Ludi Stevan! I on beži! Kažeš da ti šapnem imena. Neću. Dušu da ti trujem. Nemoj zato da te čudi što na današnji blagi dan kroz kuću ne mogu da ti prođu braća i sestre, kolege i drugari, ugledni srpski pisci... Ti, Boro, znaš i to da je sve za vreme! Što vreme donese, vreme i odnese! - pročitao je Mihailović okupljenima.
Program Mihailovićeve „Borine nedelje“ će se, kako je već najavljeno, odvijati u Beogradu, u prostorijama UKS, osim dodele nagrade za najbolje prozno delo u prošloj godini. Nagradu Vladanu Matijeviću za roman „Tako malo svetlosti“ Mihailović će uručiti u Vranju.
- Trebalo je da Matijeviću nagradu uručimo u svečanoj sali načelstva. Načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović tri puta nam je potvrdio da imamo njegovu saglasnost, štampali smo to i u programu. A onda nas je u sredu pozvao i rekao da je na njega vršen strašan pritisak. Nagradu ćemo uručiti u svečanoj sali hotela „Vranje“ - najavljuje Mihailović.

(izvor --- VEČERNJE Novosti)

Нема коментара:

Постави коментар