5. 8. 2010.

Za film "Tilva roš" Ležajic nagraden sa 25.000 evra

BEOGRAD - Srpski reditelj Nikola Ležaic, ciji je debitantski film "Tilva roš" osvojio glavnu festivalsku nagradu "Srce Sarajeva" na 16. Sarajevo film festivalu, dobio je i novcanu nagradu od 25.000 evra koju obezbeduje Savet Evrope, saopštila je danas Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu. Pobednik ovogodišnjeg filmskog festivala u Sarajevu koji je održan od 23. do 31. jula, jedini predstavnik Srbije u takmicarskom programu "Tilva roš" izabran je u konkurenciji od 9 filmova iz regiona koji su se takmicil u programu igranog filma ovog najveceg filmskog festivala na Balkanu.
Ležaicev film se odvija u rudarskom gradu Boru, nekadašnjem najvecem rudniku bakra u Evropi, koji se sada pretvorio u rupu od grada, gde su protesti rudara potiv privatizacije svakodnevni, a prati pricu dva mlada 'skejtera' koji tu provode leto dok protesti postaju sve intenzivniji. Filmska prica o životu mladih ljudi u rudarskom gradu Bor, nakon regionalne premijere u Sarajevu imace medunarodnu premijeru 8. avgusta na festivalu u Lokarnu a premijera u Srbiji najavljena je za kraj godine.
Na 16. Sarajevo film festivalu nagradu za najboljeg glumca osvojio je Marko Todorovic, mladi glumac koji igra jednog od dva prijatelja u pobednickom filmu "Tilva roš".
(izvor --- Tanjug)

Нема коментара:

Постави коментар