29.08.2016.

Ostvarenja iz regije također u Vroclavu

Autor priloga:Džana Mujadžić

Europska Filmska Akademija dodala je prvobitnom spisku i ostvarenja sa južno-istocne strane Starog kontinenta koji će se natjecati za Europsku filmsku nagradu sto see po 29 put dodijeliti u Wroclawu, aktualnoj prijestolnici europske kulture, 10 prosinca 2016 godine. Radi se o ostvarenjima bosankohercegovackog oskarovca Danisa Tanovica "Smrt u Sarajevu" , dobitniku nekoliko nagrada medju kojima i Srebreni Medvjed, ovogodisnjeg "Berlinalea".Koprodukciju pariske kuce "Margo Cinema", France 3 Cinéma i sarajevskog SCCA/Pro.ba podrzao je Canal +, France Télévisions i bosanskohercegovacke Fondacije za kinematografiju. Reditelj Tanovic je ostvario i scenario po dramskom tekstu galskog filozofa i knjizevnika Bernarda Henrija Levy "Hotel Europa".

Zrinko Ogresta je kandidat zahvaljujuci kvalitetnom ostvarenju "S one strane", hrvatsko- srpskoj koprodukciji zagrebackog "Interfilma" i beogradskog "Zillionfilma". Hrvatska Radio Televizija je sufinancirala ostvarenje isto kao Hrvatski audiovisuelni centar pa Filmski centar Srbije. Ogresta je dobio priznanje na beogradskom FEST-u, kao najbolji film u kategoriji manjinskih koprodukcija i posebno priznanje zirija Europa Cinemas Label, na 66 izdanju "Berlinalea".
Zrinko Ogresta sto je i autor scenarija uz Matu Malisica je upravo proglasen hrvatskim kandidatom za 89 nagradu "Oscar-Americke akademije filmske umjetnosti i znanosti" za najbolji film na stranom jeziku.

Za Europsku filmsku nagradu se natjece i rumunjsko ostvarenje "Sieranevada", predstavljeno u zvaničnoj selekciji dugometražnih fikcija na 69 Festivalu u Cannesu, reditelja Cristiana Puiua. Film je bio i u dva programa SFF-a: "Fokus" i "BH Film" jer je Bosna i Hercegovina koproducent, zahvaljujuci učešću sarajevske "Producentske kuće 2006".
Нема коментара:

Постави коментар