4. 8. 2016.

Održana konferencija za novinare povodom 33. niškog međunarodnog jazz festivala Nišville 2016



Na pres konferenciji Nisvil jazz festivala održanoj u Kulturnom centru Beograda, novinarima su se obratili učesnici festivala: Biljana Krstić iz grupe Bistrik, Vladimir Racković iz Beogradskog diksilend orkestra i Milan Petrović vodja istoimenog kvarteta, kao i direktor festivala Ivan Blagojević.
Biljana Krstić će prvi put učestvovati na Nišvilu na kome će obeleziti dva jubileja, 40 godina muzicke karijere i 15 godina postojanja grupe "Bistrik". Nišvil će takodje biti prilika i da publika premijerno čuje pesme sa novog albuma "Svod" koji će 16. januara objaviti "Arc music" iz Londona za svetsko trziste.
"Toliko velikih bendova i imena je bilo do sada na Nišvilu, a za mene je to velika radost i obaveza jer ću svirati pred svojima u svom rodnom gradu. Publika će pored naših pesama sa prethodnih albuma čuti i 7 novih koje do sada nigde nismo izvodili."
Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo je trombonista Ljubomir Matijaca (inače, jedan od osnivača The Belgrade dixieland orchestra) koji je učestvovao u snimanju prve jazz LP ploče u SFRJ 1960. godine. Osvrnuvši se na to njegov kolega iz benda Vladimir Racković, rekao je da će to priznanje kao i 15. rodjendan benda proslaviti na najbolji način baš pred publikom u Nišu.
"Drago nam je zbog velike časti koju nam je ukazao najbolji festival u regionu. Mi sviramo treći put na Nišvilu za ovih 15godina i uvek smo otvarali festival, što je za  džezere velika čast."
Milan Petrović sa svojim kvartetom ove godine nastupa u glavnom programu na zatvaranju festivala.
"Nišvil je jedan od mojih omiljenih festivala , i za 5 godina postojanja benda ovo nam je trći nastup, odnosno prvi u glavnom programu. Posebna draž je što ćemo te večeri nastupati pre velikih svetskih imena džez muzike. Biće to prilika i da predstavimo i naš medavno objavljeni CD “Dates”.
Ivan Blagojević, direktor Nišvila i ovoga puta je pomenuo male budžete koji se izdvajaju za kulturne manifestacije.

"Mi u Nišvilu uvek imamo jedan foto finiš koji je stresan za nas. Ali, nikad ranije nismo bili spremniji, učesnike smo imali još početkom godine i proglašeni smo za jedan od 10 najboljih festivala u Evropi po Gardijanu. Zahvaljujući Gradu Nišu i Naftnoj industriji Srbije, Misiji EU u Srbiji kao i nekolicini firmi, prijateljima festivala, uspevamo da i ove godine održimo nivo i renome."
Po završetku press konferencije ispred Kulturnog centra Beograda, koji je kao i ranijih godina mnogo pomogao u organizaciji predstavljanja Nišvila u Beogradu – kod fontane je održan mini koncert niškog sastava “Benny Brickman Band”.

Нема коментара:

Постави коментар