07.08.2016.

Milan Petrović Quartet na Nišvilu


Jedan od najaktivnijih jazz, funk, blues, jazz sastava u Srbiji Milan Petrović Quartet (MPQ) posle dva fenomenalna nastupa na Open stage-u, otvoriće glavni program ovogodišnjeg Nišvila poslednje festivalske večeri – u nedelju 14. avgusta

Ovaj beogradski sastav je oformljen 2011. Godine, a prvi nastup imali su marta iste godine u okviru izložbe Serbian Soul, БРЕ” fotografa Ivana Grlića. MPQ izvodi instrumentalni, funk, blues, jazz, sa raznim elementima world music-a, baziran na kompozicijama Milana Petrovića i karakterističnim aranžmanima svetskih i domaćih tema. Do sada imaju pet izdanja, i to „Excursion“, „Favorites“, live sa tri pesme „High Voltage Studio Sessions Vol.2“, „Live @ Nišville Jazz festival 2014“ i „Dates“ objavljen maja ove godine, a snimili su ga u saradnji sa hrvatskim gitaristom Brunom Mičetićem. Nastupali su širom Srbije, ali i na festivalima u Makedoniji (Prilep Jazz Weekend), Austriji (Live Six festival), Rumuniji (Gala de Blues & Jazz Kamo), Sloveniji (Prulček jazz fest), BiH (Calamus Jazz Fest Mostar).
Lider sastava, Milan Petrović aktivan je na muzičkoj sceni od početka devedesetih kao klavijaturista, kompozitor i tekstopisac. Četrnaest godina je bio član najpoznatijeg regionalnog reggae sastava “Del Arno Band”, bio je član benda Ane Stanić, a od 2002. godine do danas, svirao je sa najpoznatijim srpskim blues bandovima medju kojima su „Raw Hide“, „Blue Family“, „Roosterblues band“, „Bootleg Blues“, „E-75“... U julu 2010. svirao je u jednoj od tri postave sastavljene od najpoznatijih srpskih blues muzičara na festivalu „Bluestock“ u Beogradu. Učestovao je na snimanju desetak albuma sa raznim izvodjačima. Na debi albumu iz 2012. Godine „ Excursion“ koji se „paralelno vbodi i kao Petrovićev solo album ali i album benda - gostovali su neki od najznačajnijih srpskih jazz i blues muzičara. Singl sa ovog albuma “Orient express” je avgusta 2011. godine dospeo na jednu od najvažnijih top lista u Srbiji - Diskomer Studija B. Članovi kvarteta su i Lehel Nagy- tenor saksofon i klarinet (pohađao Berkli koledž i nastupao u sastavima Tubachin”, “Beogradski Duvački Orkestar”, “E-75”, “Empty Pages”, “Memlah”… ), Bogdan Zdjelar – bubnjevi (MaraQYa , Vien Lur , Exstraight, Madam Piano, Saša Jovanović & His Scotish Orchestra , “Pozitivan haos”, Ivana Jordan) i Robert Gostničar – bas gitara i kontrabas (pohadjao “Modern Music Instructors” školu u klasi Bate Božanica i Siniše Pejovica. U okviru škole svirao je sa poznatim muzičarima kao što su Milan Djurdjević, Bajaga, Djule Van Gogh, Branko Marušic Čutura, Nikola Čuturilo...).


- SPOTOVI
Album “Dates”

“17.01.2014.”
https://www.youtube.com/watch?v=hIqCeVBc0gg
“20.05.2013”
https://www.youtube.com/watch?v=q_kLy-r5kPc

“Jovano Jovanke “, album “Favorites”
https://www.youtube.com/watch?v=y0fHf-drly4

Nisville jazz festival, avgust 2014.godine Open stage.
https://www.youtube.com/watch?v=1zArrDpvktНема коментара:

Постави коментар