10. 8. 2016.

Intelektualni "blizanac" neumornog Ibre


Bugarski novinar i književnik od 49 godina Hristo Hristov je konformna kopija švedskog nogometnog prvaka Zlatana Ibrahimovića, porijeklom iz Bijeljine i Bosanske Gradiške. Hristov poznat po dugotrajnim i posebnim istrazivanjima o djelovanju bugarskih tajnih službi svakog četvrtka predstavlja na TV7 rado gledanu emisiju o literaturi i filozofiji, te predstavlja svoje istrazivačke, veoma precizne i obrađene ankete, koje zanimaju i privlače veliki broj gledatelja.

Od nedavno istinski "hit" na internetu, pisac ne komentira svoju začuđujuću sličnost sa poznatim nogometašem Manchester Uniteda, čini se ne previše preokupiranim osobnom slavom, u oblasti iz koje potiče, niti je ubijeđen da je jedinstven, što nije slučaj sa čuvenim Zlatanom. Nogomet ga previše ne zanima pošto se dugo vremena posvetio svojem zadnjem djelu, objavljenom na engleskom jeziku "The Double Life of Agent Piccadilly" posvećenom Georgiju Makovu. Književnik je i autor jako popularne "Biografije Todora Živkova", prevedene na nekoliko jezika.

Ostvaren je i dokumentarni film posvećen djelatnostima književnika-novinara, koji je prije tri godine dobio mnoštvo prijetećih pisama od starih komunista što danas žive na sve četiri strane svijeta.

Piščeva sličnost sa popularnim i dobro praćenim nogometašem, može podići prodaju njegovih mnogobrojnih ostvarenja: kronika, biografija ili historijskih prikaza.

Нема коментара:

Постави коментар