27. 5. 2016.

"Slike sa izložbi" - foto impresije izlagačkih prostora / izložbena prezentacija rezultata fotografske radionice sa srednjoškolcima


MKM / Magacin u Kraljevića Marka 29. maj 2016, 20-22 h
Slike sa izložbi

foto impresije izlagačkih prostora
izložbena prezentacija rezultata fotografske radionice
sa srednjoškolcima

Projekat pod nazivom „Slike sa izložbi“ realizovan je tokom aprila i maja 2016. godine. Unjemu su učestvovali učenici šest srednjih škola iz Beograda, a vodili su ga fotograf Srđan Veljović i kustosi Simona Ognjanović i Stevan Vuković. Uz praktičan rad na terenu, predavanja, stručna vođenja kroz aktelne izložbe i demonstraciju rada u fotografskom mediju, učesnici projekta su sticali iskustva koja su im pomogla da na promišljen način i sámi realizuju autorske fotografije, čiji je izbor prikazan na ovoj izložbi.

Tokom projekta polaznici su stekli uvid u nekoliko različ itih autorskih pristupa savremenoj fotografiji, u praktičan rad u fotografskom studiju, kao i u tumačenja upotrebe fotografskog medija, u šta su ih, osim Srđana Veljovića, uputili fotografi Tomislav Peternek, Nebojša Babić i prof. dr Milan Radovanović, profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Beogradu. Rad na terenu podrazumevao je i organizovane obilaske aktulenih izložbi u brojnim muzejskim i galerijskim prostorima, tokom kojih su se učesnici upoznali sa savremenim umetničkim i kulturnim nasleđem, sa profilom i programskim sadržajima tih institucija, kao i sa različitim modelima produkcije izložbi, u čemu su im pomogli autori projekta. Posećene su galerije Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija Kulturnog centra Beograda, Galerija Artget, Galerijaopštine Vračar, O3one galerija i Galerija SKC, kao i prostori Muzeja grada Beograda, Istorijskog muzeja Srbije, Muzeja Nikole Tesle i Muzeja Zepter.

Upoznajući se sa izlagač kim prostorima i sa programskim sadržajima koje oni nude, učesnici su podsticani da razvijaju svoj lični stav spram aktuelnih izložbenih celina i umetničkih radova, i da te utiske prenesu kroz fotografski medij beležeći one vizualne sadržaje, koje su samostalno prepoznali i izdvojili. Taj materijal je u finalnoj fazi realizacije projekta selektovan, obrađen i organizovan u izložbenu celinu, i predstavlja presek ličnih mapa utisaka i stavova polaznika projekta o izlagačkim prostorima u Beogradu danas. Na taj način, izloženi umetnički i kulturni sadržaj vratio se u galerijski prostor obrađen kroz jezik fotografije i lični pogled učesnika projekta, kao i kroz aktivno promišljanje izložbe kao specifičnog modela mišljenja i komunikacije.

Projekat je realizovan u organizaciji Udruženja kustosa Alineja iz Beograda.

Projekat su finansijski podržali Grad Beograd – Sekretarijat za sport i omladinu i Gradska opština Vračar.


Učesnici projekta:
Aleksa Jovanović
Ana Paunović
Anđela Zagar
Anja Dosković
Anja Lukić
Mila Lazović
Minja Zeljković
Sanja Iličić
Tijana Petrović

Učesnici projekta bili su učenici srednjih škola sa pet beogradskih opština: Vračar, Voždovac, Savski venac, Novi Beograd i Palilula.

Hvala:

Tomislavu Peterneku, prof. dr Milanu Radovanoviću, Nebojši Babiću, Akademiji umetnosti u Beogradu i Nezavisnoj kulturnoj sceni Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар