24. 5. 2016.

Antifašistički bioskop - Suđenja ratnim zločincima na filmu


Utorak, 24. maj, SKC Beograd, Kralja MIlana 48
Antifašistički bioskop: Suđenje ratnim zločincima
Projekcije i razgovor, sa početkom u 20 časova

Tema ovog izdanja „Antifašističkog bioskopa“ biće suđenja ratnim zločincima, kao i logika i mehanizam zločina, a fokus ćemo staviti na zločine počinjene u Drugom svetskom ratu (1939-1945), Alžirskom ratu (1954-1962) i Vijetnamskom ratu (1955-1975).

Ovom prilikom analiziraćemo kako su zločini i suđenja za ratne zločine predstavljeni u različitim dokumentarnim i igranim filmovima, kao pogledati inserte iz desetak filmskih ostvarenja među kojima su i „Dođi i vidi“, „Bitka za Alžir“, „Noć i magla“, „Unutrašnji neprijatelj“, „Žrtve rata“...
„Škola antifašizma kroz film“ je projekat Saveza antifašista Srbije koji tokom 2016. godine uređuju Tadej Kurepa i Stevan Vuković. Osnovna ideja antifašističkog bioskopa je da kroz niz projekcija sa diskusijama sa publikom, koja se tretira kao aktivni učesnik projekta, analiziraju istorijske događaje i pojave u njihovom izvornom društvenom, političkom i ekonomskom kontekstu, kao i u svim transformacijama koje su oni kroz promene društvenog i političkog konteksta zadobijali. Na taj način se teži da se osvetle društveni i strukturni faktori bez čijeg razumevanja nije moguće odgovoriti na pitanja relevantna za razumevanje nastanka fašizma i specifičnog mesta i uloge fašizma kao ideologije i kao političkog pokreta u istorijskim procesima.

Milovan Pisari, Olga Manojlović Pintar, Sanja Petrović Teodosijević i Srđan Milošević su istoričari koji u okviru Saveza antifašista Srbije rade na “Pojmovniku antifašizma”. Pojmovi koje oni u tom rečniku obrađuju, potom se, u Školi antifašizma kroz film, ilustruju filmskim insertima, i nude kao materijal za zajedničku analizu kroz otvorenu diskusiju.

Projekat „Škola antifašizma“ je podržan od strane Fonda za otvoreno društvo.

Нема коментара:

Постави коментар