30.05.2016.

Izložba o Urošu Prediću na manifestaciji Dani Vajferta 2016Danas otvaranje velike izložbe o Urošu Prediću
30. maj u 19.00, Narodni muzej Pančevo


Izložbom “Još jedan pogled na Uroša Predića” danas počinje prateći program ovogodišnje manifestacije Dani Vajferta, koja se održava od 30. maja do 11. juna u organizaciji Turističke organizacije Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. Ideja organizatora je da se uz Đorđa Vajferta, koji je obeležio život u Pančevu između dva rata promovišu i druge znamenite ličnosti tog vremena, koje su živele i radile u Pančevu. Ulaz na sve programe je besplatan.

Izložba “Još jedan pogled na Uroša Predića”, koja će biti otvorena 30. maja u 19.00, realizuje se u saradnji sa Narodnim muzejom Pančevo, Vreme koje je proveo na školovanju u Pančevu, vrsnom umetniku Urošu Prediću bilo je dovoljno da ostavi neizbrisiv trag u kulturnom životu grada. Prijateljstvo između Vajferta i Predića dovelo je do nastanka jednog od najznačajnijih i najboljih Vajfertovih portreta, 1927. godine, koji se danas nalazi u okviru zbirke Narodne banke Srbije u Beogradu.

U Narodnom muzeju Pančevo čuva se trideset dela Uroša Predića (većinom portreta, uz nekoliko ikona, skica, studija), iz različitih perioda umetnikovog života, pa je u njima, osim različitih tema i tehnika, donekle moguće sagledati i istrajnost i stabilnost u njegovom opusu, ali i povremena odstupanja, odmerenija stilska previranja i slobodnije izražavanje.Više o manifestaciji Dani Vajferta:
Youtube kanal manifestacije:

Нема коментара:

Постави коментар