23. 4. 2012.

DODJELOM NAGRADA ZAVRŠEN XXIV SARAJEVSKI SAJAM KNJIGA I UČILA

::: SARAJEVO ::

Almir Zalihić za uređivanje djela VAR autora Saše Stojanovića u izdanju izdavačke kuće Zalihica.
Zalihica za promociju djela VAR autora Saše Stojanovića, Književna zaklada ''Fra Grgo Martić'' za promociju knjiga nagrađenih književnom nagradom ''Fra Grgo Martić'' za 2011. godinu, TKD "Šahinpašić" za promociju ''Ja mahulaša 3'' Indire Kučuk-Sorguč i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH za promocije knjiga autora iz dijaspore.
Željko Ivanković dobio je nagradu za uređivanje djela Esada Bajtala "Sevdalinka alhemija duše" u izdanju Rabic Sarajevo, Stevan Tontić za uređivanje zbirke izabranih pjesama Alekse Šantića "Mi znamo sudbu" u izdanju Udruženja građana Luka Praha.
Dušan Janić nagrađen je za uređivanje djela Hamze Hamzabegovića "Stari Egipat izvor vjere i ateizma (vladari-spomenici-zapisi)" u izdanju TKD Šahinpašić.
Skrinjar-Tvrz objavila je dvadesetak knjiga vezanih za Bosnu i Hercegovinu, ali su se posebno istakla njena djela pisana za djecu.
Nagradu za najbolji izdavački poduhvat godine dobili su izdavačka kuća Rabic Sarajevo za djelo "Čitati Bosnu i Hercegovinu" autora Ludvika Kube, čiji je urednik Muhamed Zlatan Hrenovica i Javno preduzeće "Službeni glasnik" za "Sveske (1 i 2)" Leonarda da Vincija, čiji je urednik Jovica Aćin.
Nagradu za najbolji prijevod dobili su Goran Sarić i Maja Weikert za prijevod djela Geerta Maka "U EVROPI: Putovanje dvadesetim vijekom" u izdanju Buybooka.
Najbolji časopis je "Znakovi vremena" u izdanju naučnoistraživačkog instituta ''Ibn Sina''.

Nagradu za najbolje oblikovanje knjige dobili su Goran Ratković za BE (IJ) OGRAD - izbor iz ljubavne poezije na portugalskom jeziku u izdanju JP Službeni glasnik i Andrea Petrlik Huseinović za ilustraciju djela "Neobična knjižničarka" u izdanju Kašmir prometa.

Štand izdavačke kuće Buybook proglašen je najboljim, dok su nagrade za najbolju promociju djela na Sajmu dobili
Lejla Panjeta dobila je nagradu za doprinos u oblasti umjetnosti za knjigu "Nove (i stare) laži", urednice Azre Gaco, u izdanju IP ''Svjetlost'' Sarajevo, a istu nagradu dobio je i Ćazim Hadžimejlić za knjigu "Umjetnost islamskog knjigovestva" u izdanju ITD Sedam.

Nagradu za najbolji udžbenik za osnovnu školu dobili su Alija H. Dubočanin i Ljiljana Mitić-Rorić za Čitanku za 8. razred devetogodišnje osnovne škole u izdanju izdavačkih kuća Bosanska riječ i Dječja knjiga Sarajevo.
Udžbenik Senade Dizdar "Od podatka do metapodatka", u izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, proglašen je najboljim udžbenikom za visoko obrazovanje.
Nagradu za nauku dobili su Boro Đukanović za knjigu "Kultura psihijatrija psihologija – enciklopedijski rječnik" u izdanju "Dobra knjiga" Sarajevo i Nusret Drešković i saradnici za knjigu ''Natura 2000 – BiH'' u izdanju Udruženja građana Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo.
Dobitnici specijalnih priznanja su Snježana Vasilj i suradnici za Arheološki vodič Hercegovine, urednik Jasmin Branković, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Samir Fazlić i ZORO Sarajevo za doprinos knjižarstvu, Emir Isović za geografsku kartu BiH, Štamparija Makarije Beograd i Nova knjiga Podgorica za Sabrana djela Ive Andrića u godini Andrića, te Fondacija "Kemal Bakaršić" za izvanrednu organizaciju Međunarodnog susreta slavista bibliotekara,Kemal Kozarić i Nikola Fabris dobili su specijalna priznanja za djelo "Monetarno kreditna politika" iz oblasti ekonomije u izdanju Štamparije Fojnica, Trisar - Inn za doprinos Sajmu knjige u oblasti učila, V.B.Z. za regionalnu saradnju i promociju autora iz regije, Univerzitet u Sarajevu za organiziran nastup na sajmu i El Kalem za izdavaštvo koje potiče bolju saradnju među religijama.
(izvor --- FACEBOOK)

Нема коментара:

Постави коментар