26.04.2012.

Antikapitalisticki Prvi maj!

::: BEOGRAD :::

Pozivamo vas da nam se pridružite u utorak, prvog maja, u 14h na Trgu Marksa i Engelsa (Nikole Pašica) u Beogradu, na protestnoj antikapitalistickoj šetnji povodom medunarodnog Dana rada. Povorka ce se od Trga kretati Bulevarom Revolucije, spustiti se niz ulicu Kneza Miloša, a zatim završiti šetnju na Terazijama.
Obeležavanje Prvog maja, borbenog dana solidarnosti proletarijata, koji nas podseca na herojsku borbu radnika iz Cikaga 1886. godine, u Srbiji je farsa vec više od 60 godina. Tokom titioistickog perioda Prvi maj je pretvoren u okoštalu ceremoniju koja je za cilj imala slavljenje režima i nije sadržala ni borbene, a kamoli revolucionarne elemente. Nakon promene sistema, antikomunizam vladajucih klasa je postao ocigledan, pa je sve što što podseca na ideju levice gurnuto u zapecak, a obeležavanje Prvog maja je prepušteno žutim, sistemskim sindikatima koji su dali sve od sebe da celu stvar pretvore u sprdnju. Dok ASNS smatra da Prvi maj uopšte ne treba slaviti, s obrazloženjem da je u pitanju „komunisticki praznik“, dotle SSSS i Nezavisnost kalkulišu sa njegovim obeležavanjem, menjajuci lokacije, najavljujuci pa negirajuci organizovanje demonstracija i sl. U poslednjih nekoliko godina policijski sindikat „Sloga“, koji je nedavno potpisao sporazum o saradnji sa SPS-om, preuzeo je primat u mazanju ociju radništva - pokušavajuci da nas ubedi da ce se za svoja prava najbolje izboriti saradujuci sa policijom i podržavajuci kriminalce iz vlasti.
Svesni smo da nas zbog kapitalisticke i antiradnicke propagande na protestu nece biti mnogo, ali smo takode svesni potrebe ustanovljavanja prakse obeležavanja Prvog maja onako kako dolikuje, kao i nužnosti raskida sa kriminalnim trgovanjem ovim praznikom od strane žutih sindikata. Ovaj protest vidimo kao prvi u nizu borbenih obeležavanja Prvog maja u Srbiji, s namerom da u perspektivi i kod nas na ulicama vidimo scene poput onih iz Atine, Berlina, Barselone i drugih gradova u svetu - scene radnicke klase koja radikalno pruža otpor kapitalistickom sistemu.

Pridružite nam se u borbi!

Sekretarijat beogradske lokalne grupe
Anarhosindikalisticke inicijative

Нема коментара:

Постави коментар