18. 8. 2018.

Nagrade za Leona Lučeva i tri srpska projekta na Sarajevskom filmskom festivalu


Među laureatima ovogodišnjeg izdanja Sarajevskog filmskog festivala (Sarajevo Film Festival) su i srpski filmovi ali i srpski projekti u nastajanju i fazi razvoja.
Nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca poneo je Leon Lučev za glavnu ulogu u srpskom filmu Teret autora Ognjena Glavonića. Osim toga, za režiju je nagrađena Ioana Uricaru za rumunski film Limunada, u kome epizodnu ulogu tumači srpski glumac Goran Radaković.
U industrijskom delu programa nagradu Arte International Relations Cinelink osvojio je projekat filma May Labour Day, projekat novog filma Pjera Žalice koji nastaje kao koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Slovenije, Srbije (srpski koproducent je kuća Baš Čelik) i Crne Gore.
U okviru programa Docu Rough Cut Boutique dobitnik nagrade IDFA je naš mladi reditelj Danilo Ceković, autor projekta Dnevnik ozbiljnog prestupnika (Diary of a Serious offender), a pomenuta nagrada Cekoviću donosi poziv na ovogodišnji IDFA festival u Amsterdamu, najprestižniji i najznačajniji festival  dokumentarnog filma na evropskom kontinentu.
U odeljku Midpoint  pobedio je projekat buduće srpko-nemačke serije nazvane Turbo, koja nastaje pod okriljem beogradske producentske kuće SENSE Production.

Srpski filmovi i autori su i ovog leta u velikom broju bili zastupljeni u programima i dalje najrefrentnijeg filmskog festivala u regionu.

Нема коментара:

Постави коментар