31. 1. 2018.

Pismo podrške Festivalu „7 VELIČANSTVENIH“ i protest protiv komercijalizacije kulture i politike menadžmenta JP „Sava Centar



Otkazano je otvaranje Festivala "7 veličanstvenih" u Sava centru koje je bilo najavljeno za danas. Organizatori su odlukom Sava centra da od ove godine zahteva plaćanje komercijalne cene bili primorani da ga odlože i održavanje ovogodišnjeg izdanja festivala je dovedeno u pitanje.
Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije oštro osuđuje proces komercijalizacije kulture koji se odvija u Beogradu i širom Srbije, prema kome se uspostvalja koncept kulturne politike koja uspeh kulturnih i umetničkih manifestacija „meri na blagajnama“, a partnerske organizacije iz sektora kulture i publiku svodi na nivo „komercijalnih klijenata“ prema kojima uspostavlja princip uslužnog poslovanja. Asocijacija NKSS osuđuje postupak JP „Sava Centar“ kojim je prekinuta trinaestogodišnja saradnju sa Festivalom „7 veličanstvenih“ i time dovedeno u pitanje organizovanje izuzetno značajanog i jedinstvenog festivala u našoj zemlji, pa i u svetu.
Organizatori festivala evropskog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ su saopštenjem za javnost, upućenim svojoj mnogobrojnoj publici, stručnoj javnosti, kolegama, medijima i donosiocima odluka, dana 18. januara 2018. godine, saopštili da su primorani da ovogodišnje 14. izdanje festivala odlože sa neizvesnim izgledima kada i gde će 14. festival „7 veličanstvenih“ biti organizvan. Razlog za odlaganje festivala, kako navode organizatori, je činjenica da dosadašnji domaćin festivala, Javno preduzeće „Sava Centar“ „počinje da funkcioniše isključivo na komercijalnoj osnovi, što podrazumeva ukidanje suorganizacije festivala“.
Od 2005. godine, od prvog festivala, organizatori festivala su sklopili dogovor sa Sava Centrom o suorganizaciji festivala, a povodom proslave 40 godina Sava Centra 2017. godine Festival „7 veličanstvenih“ je čak nagrađen Poveljom „za izuzetnu saradnju i poseban lični doprinos afirmaciji Sava Centra“.  Podsećamo, da se u ovogodišnjem Programu poslovanja JP „Sava Centar“ za 2018. godinu[1] koji je usvojen odlukom broj 3861, 07.12.2017. godine od strane Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća i na koji je Skupština Grada Beograda dala saglasnost - Rešenjem 023-1161/17-C, na 29. strani, u „Planiranim programima u 2018. godini“, navodi planirano organizovanje festivala „7 veličanstvenih“ u periodu od 31. januara do 6. februara 2018. u Velikoj dvorani „Sava Centra“. Takođe, podsećamo da se JP „Sava Centar“ jednim delom finansira iz subvencija osnivača – budžeta Grada Beograda, kako se u Programu poslovanja navodi, taj iznos u 2018. godini iznosi 43.000.000,00 dinara, kao i od Ministarstva kulture i informisanja RS 5.000.000,00 dinara[2].

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, oštro protestuje protiv ovakvog stava menadžmenta JP „Sava Centar“ prema jednom od najznačajnijih filmskih festivala u Srbiji i postavlja pitanja rukovodstvu ovog javnog preduzeća: Šta je dovelo do prekida saradnje sa Festivalom „7 veličanstvenih“ ako je suorganizacija ovog festivala već planirana u programu za 2018. godinu, koji je usvojen? Koji su razlozi da jedno javno preduzeće koje se dobrim delom finansira iz budžeta Grada Beograda i Republike Srbije prema svom dugogodišnjem partneru Festivalu „7 veličanstvenih“, od 2018.godine, zauzima potpuno komercijalni stav? Da li JP „Sava Centar“ ima identičan stav prema svim festivalima u čijoj organizaciju saučestvuje – kao što su FEST, BITEF, BEMUS, BELEF, Gitar Art Festival, Beogradski festival igre i drugi.
Čuveni argentinski reditelj Herman Kral čiji je film otvorio prošlogodišnji festival je jedva verujući svojim očima da se toliko ljudi pojavilo da pogleda jedan dokumentarni film, upitao Zorana Popovića organizatora - da li je on to možda podmitio publiku da se pojavi u tolikom broju. Nakon šale, Kral je podelio priču o snimanju filma koje je trajalo gotovo četiri godine sa porukom da svaka usamljena ideja može postati nešto veliko, kao što je prikazivanje na festivalu „Sedam Veličantvenih‟. Za uspomenu na ovaj jako emotivni trenutak, argentinski reditelj fotografisao je dvoranu Sava Centra jer mu inače „niko ne bi verovao‟.
Podsećamo javnost da Festival „7 veličanstvenih“ već trinaest godina nudi jedinstven program najboljih dokumentarnih filmova aktuelne produkcije, puneći Veliku salu Sava centra i izazivajući često čuđenje i samih autora filmova tako velikim interesovanjem beogradske publike. Festival je nastao 2005. godine u saradnji Centra za vizuelne komunikacije “Kvadrat” i Sava centra donoseći beogradskoj publici izbor sedam najboljih evropskih dugometražnih dokumentarnih filmova koji su aktuelni na vodećim festivalima širom sveta ili se uspešno prikazuju u evropskim bioskopskim salama.
Asocijacija NKSS pruža podršku organizatorima festvala „7 veličanstvenih“ u borbi protiv komercijalizacije kulture, javno iskazuje protest protiv ovakvog tretmana kulturnih manifestacija i poziva stručnu javnost, a posebno udruženja filmskih radnika da se zajedno sa organizatorima festivala, izborimo za održavanje 14. izdanja festivala „7 veličanstvenih“.
U Beogradu 31.01.2018.

UO Asocijacije NKSS




[2] http://www.savacentar.net/images/fin%20dokumenta/program_poslovanja_2018.pdf
Subvencije Osnivača u iznosu od 43.000.000,00 dinara (40.000.000,00 dinara za tekuće subvencije odnosno za pokriće troškova električne, toplotne energije i iznošenja smeća, i 3.000.000,00 dinara za programe od Sekretarijata za kulturu, donacije u iznosu od 5.000.000,00 dinara od Ministarstva kulture za programe kulture / iz Programa poslovanja JP „Sava Centar“ za 2018. (strana 47)

Нема коментара:

Постави коментар