20. 1. 2018.

NINova nagrada i brod ludaka



Nada Petrović (FACEBOOK)


Izdavačka kuća „Besna kobila“ objavljuje na svom sajtu ovim rečima preporuku za roman koji je dobio NINovu nagradu ove godine: „Ser Tomas Lipton, putujući kroz okupiranu Srbiju u pratnji Crvenog krsta, upoznaje stanovnike i principe utopijske države nastale na tlu beogradske psihijatrijske bolnice. Gospodin Teofilović, srpski iseljenik u Njujorku, preživljava potapanje prekookeanskog broda, i na svom putu ka Beogradu luta rovovima Zapadnog fronta i podzemnim tunelima u koje ga upućuju neobični vodiči. Taksidermist u službi Kraljevine Srbije, Vasilije Arnot, pada u nemilost i bežeći iz Beograda pred nerazumljivom pretnjom upoznaje se s tajanstvenim sadržajima firentinskog Muzeja prirodnih nauka. Sred Balkanskog rata, Nestor, mobilisani umetnik, u potrazi za izgubljenom četom, tumara šumama Srbije i zakopava deo po deo kostura nepoznate žrtve. Tragajući za nestalim ocem, mlada Amerikanka srpskog porekla suočava se sa skrivenom istorijom svoje porodice. Isprepletane priče koje čine tkivo romana, priče o putovanjima, lutanjima, preobražajima i nestajanjima, stiču se i ukrštaju u sobama, hodnicima i dvorištu najmanje države na svetu, zasnovane na najdubljem i najneravnopravnijem sukobu – sukobu progresa i ludila.”
Iz te preporuke, ako ja dobro čitam, i sred Balkanskog rata a samim tim neposredno pre prvog svetskog rata kao i za vreme njega, Srbija je najmanja zemlja na svetu, koja se u sukobu „progresa i ludila“ najbolje može sagledati ukoliko se pročita roman... A roman „upoznaje stanovnike i principe utopijske države nastale na tlu beogradske psihijatrijske bolnice.”
Znači naravoučenije koje može da se prepozna iz preporuke izdavačke kuće je: Srbija je bila utopijska država u kojoj su po svemu sudeći najreprezentativniji oni koji su u „dilkarnici“... Sem toga, otkuda to da se ovaj naziv romana prevodi kao brod ludaka kako sam nekoliko puta čula u intervju sa piscem? Zar nije to veliki engleski parobrod koji su potopili Nemci? 
Volela bih da mi neko javi, ukoliko se odluči da čita ovaj roman, da li ga vredi pročitati. Iz preporuke mi se čini da je ovo još jedno delo koje nas izbacuje u prvi plan kao „šizofren narod“... Možda mi se samo čini...

Нема коментара:

Постави коментар