29. 5. 2017.

Promocija knjige ,,Atakama'' Nikole Nikolića


UTORAK 30.05. u galeriji POLET, Cetinjska 15

Pozivamo vas na promociju  zbirke priča „Atakama“ crnogorskog autora Nikole Nikolića, 30. maja u 19h u galeriji Polet, Cetnjska 15.

Moderator razgovora je Srđan Gagić, pesnik, urednik i kritičar iz Beograda.
O knjizi govore Nikola Nikolić autor i Danilo Lučić, pesnik, urednik izdavačke kuće Kontrast i portala za književnost Glif.

Nikola Nikolić je rođen u Podgorici. Završio je Fakultet političkih nauka, na kojem je i magistrirao. Piše romane, priče i eseje. Autor je dva romana: „Čvor“ (Studio Mouse, 2011) i „Meandar“ (Nova knjiga, 2014), kao i zbirke priča „Atakama“ (Nova knjiga, 2016). Kourednik je knjige „Ko je ko u dijaspori Crne Gore – nauka“. Priče objavljuje u crnogorskim i regionalnim časopisima. Piše književne prikaze za portal Glif, a autor je i bloga na portalu Vijesti. Priče su mu prevođene na albanski jezik. Umjetnički je direktor 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

„U ovoj zbirci, priče su povezane pažljivo izabranim temama, izvanredno određenim uglom obrade i preciznim kadriranjem. U tom pogledu Nikolić liči na slikara koji u predjelu postavlja štafelaj i palcem razmjerava perspektivu. Podsjeća i na veliki tanjir teleskopa iz pustinje Atakama gdje on svojim velikim smislom za opažanje hvata ljude, prati njihove odluke i sudbine i prerađuje to u tekst ubjedljive umjetničke moći.“

Prof. dr Slavica Perović (Glif.rs)

Нема коментара:

Постави коментар