19. 8. 2016.

PONOĆNA JEZA – HORORI TAČNO U PONOĆ PONOVO NA PAFF-u


3. Pančevo Film Festival – PAFF 2016
PONOĆNA JEZA – HORORI TAČNO U PONOĆ PONOVO NA PAFF-u
7-11. septembra 2016.


PONOĆNA JEZA je poseban program horor filmova Pančevo Film Festivala, koji se održava u Pančevu od 7. do 11. septembra u organizaciji udruženja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Svake festivalske večeri u ponoć u bioskopu “Apolo” Doma omladine Pančevo, biće prikazan po jedan film iz ove selekcije, koja je na prethodnom PAFF-u bila jedna od najposećenijih i najuzbudljivijih.

Selektor horor programa, ugledni reditelj Džulijan Ričards, je i ovoga puta odabrao nove, zanimljive naslove horor žanra od kojih će većina po prvi put biti prikazana u Srbiji baš u Pančevu. Ulaz na sve filmove je besplatan.

Više o filmovima selekcije “Ponoćna jeza”:

FRANČESKA
Italija /Argentina, r. Lusijano Oneti

Vizuelno upečatljiv, sa atmosferom i elementima italijanskih giallo filmova iz 1970-ih godina, „Frančeska” je film u kojem dva detektiva pokušavaju da razreše misteriozan slučaj i uhvate psihopatu koji uhodi grad, čisteći ga od „nečasnih i prokletih duša”.

trejler:
https://www.youtube.com/watch?v=r_J7wFrQTOE

ATROZ
Meksiko, r. Leks Ortega

Najbrutalniji film godine, i jedan od najuznemiravajućih filmova u poslednjih deset godina. Samo za starije od 18 godina.

KLINIKA STRAHA
SAD, r. Robert Hol

Film sa Robertom Englundom (Fredi Kruger u „Strava u Ulici Brestova”) u glavnoj ulozi, i Kori Tejlorom (frontmen benda Slipknot) u glumačkom debiju. Zasnovano na istoimenoj horor seriji iz 2009. godine.

trejler:
https://www.youtube.com/watch?v=hmfXl2pTCGk


BEYOND THE GATES
SAD, r. Džekson Stjuart

Niskobudžetan, atmosferičan omaž klasičnom horor filmovima 80-ih i ranih 90-ih, ”Beyond the Gates”, nedavno nagrađen na filmskom festivalu i Los Anđelesu, je novo osvarenje koje kritika opisuje kao miks „Poltergajsta”, „Gospodara pakla” i „Džumandžija”.

OTVORENA
Srbija, r. Momir Milošević

Premijerno prikazana na ovogodišnjem FEST-u, ''Otvorena'' je film o prijateljstvu između Sare i Alise koje prekida čudan i nagli kraj nakon što Sara ispovedi svoje porive, koji premašuju želje tela. Pod pritiskom okoline, Alisa postaje otuđena, ostavljajući Saru da se bori sa košmarnom usamljenošću i represijom, koja poprima monstruozan oblik.

https://www.youtube.com/watch?v=dAbNv7FyYJk

Više o PAFF-u:

Pančevo Film Festival - PAFF - je internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, čije će se treće izdanje održati od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu. Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženja građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Pančeva.

Festival obuhvata šest filmskih programskih celina i brojne prateće programe, od kojih izdvajamo izložbu Borisa Stanića, koncerte grupe STRAY DOGG i STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ, mnoge druge.

Filmski segment podeljen je takmičarske, revijalne, autorske i tematske segmente.

SVETIONICI| Lighthouses - takmičarski program
8 dugometražnih i srednjemetražnih filmova, radikalni autorski rukopis i izraz.
Nagradu SVETIONIK dodeljuje tročlani žiri.

RANI RADOVI |Early Works - takmičarski
20 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova.
Nagradu DIMNJAK dodeljuje žiri od 16 srednjoškolaca i jedan poznati srpski reditelj.

PAFFORAMA - revijalni
6 dugometražnih, 2 kratka filma. Presek festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone, program za najširu publiku.

PONOĆNA JEZA | Midnight Shiver - revijalni, tematski
5 dugometražnih horor filmova, svakog festivalskog dana sa početkom tačno u ponoć! Selektor i gost: Julian Richards, filmski reditelj iz Velike Britanije, dvostruki dobitnik nagrade Zlatni Melijes za najbolji Evropski film fantastike. Džulijan je vlasnik distributerske kompanije Jinga Films a na PAFF-u će predstaviti 5 novih i zanimljivih horor ostvarenja širom sveta.

OLAF MILER PREDSTAVLJA - revijalni, tematski
Olaf Miler je jedan od najvećih i najpoznatjih filmskih kritičara danas. Na PAFF-u predstavlja svoj izbor skrivenih, zanimljvih, beskompromisnih, bizarnih i radikalnih ostvarenja, koja teško i uz smetnje nađu put ne samo do šire publike, već i do arthaus festivala. Nekoliko filmova iz ove selekcije su prikazani i u autorskim programima koje je Olaf uredio za festivale u Roterdamu i Berlinu prethodne dve godine. Program čine 4 dugometražna filma i nekoliko kratkih.

SVETLA BUDUĆNOST | Bright Future - revijalni, autorski
Igor Bezinović je mladi hrvatski autor čije kratke filmove je PAFF publika već imala prilike da vidi. Ove godine njemu posvećujemo retrospektivu kratkih filmova u okviru koje će se prikazati 12 kratkih radova nastalih u raznim vrstama produkcije i uslova. Igor je režirao dokumentarni film ''Blokada'' a trenutno radi na svom prvom dugometražnom igranom filmu ''Kratki izlet'' čiji završetak se očekuje krajem godine.

***

Pančevo Film Festival je manifestacija posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije i filmova koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika. Program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra.

Još jedan od glavnih ciljeva PAFF-a je stvaranje i animiranje nove filmske publike, onih koji će na festivalu u Pančevu prvi put imati priliku da vide drugačiju vrstu kinematografije - na drugačiji način: u bioskopu i uz prisustvo autora.


***

Ovogodišnje grafičko rešenje plakata, tj. crtež koji će krasiti sav festivalski i promotivni materijal, delo je mladog ali već etabliranog strip umetnika iz Pančeva, Borisa Stanića (radovi: "Radosav I i II", "Atentat - S one strane patnje").

Нема коментара:

Постави коментар