31. 8. 2016.

Noćni performans Freakvencije na ulicama Venecije





FREAKVENCIJA - FRAME IT: IL GIOCATORE
MERCATO DI RIALTO
1. i 2.9.2016. u 01h

Privremeni izvedbeni kolektiv Freakvencija predstavlja novi projekt iz izvedbene serije Frame It koja je započela 2014. u Teatru Marinoni na Lidu, a posvećena je reinterpretaciji vrhunaca svjetske književnosti u alternativnom underground kontekstu. Ovdje se teatar istražuje kao propagandno i kulturno-zabavljačko sredstvo nezavisne urbane politike koja se bavi pitanjima brige za okoliš i ljudska prava, kroz umjetničke prakse između kazališta, performansa i arhitekture, zagovarajući političko-društveni angažman umjetnika u zajednici.

'Frame It: Il Giocatore' je noćna gradska šetnja koja započinje u 01h sat iza ponoći na Mercato di Rialto, a završava par sati kasnije ispred Basillice San Marco. Nastao iz ideja koje je Dostojevski posijao u Kockaru, ovaj noćni ulični performans istražuje što je sve danas zabranjeno u Veneciji, pokazujući koje su ljudske i umjetničke mogućnosti korištenja grada preostale. Tokom performansa bit će ispričane mnoge venecijanske legende od kojih smo posebno zainteresirani izdvojiti onu o Othellu koja je inspirirala Shakespearea na veliku nepravdu prema crnoj rasi pripisujući joj zločin iz strasti koji je počinila mašta bijelog privilegiranog čovjeka. Stvarni Othello je napustio Dezdemonu i otišao iz Venecije.

Freakvencija izvodi noćnu šetnju kao lekciju iz ograničenja u kojoj, koristeći urbanu metaforu Venecije čiji su gondolijeri nekad bili crni, progovara protiv rasizma koji je izgradio Zapad, donoseći predavanja južnoafričkog aktiviste i borca protiv apartheida Stevea Bikoa, osnivača Pokreta crnačke svijesti.

Koncept i režija: Irena Čurik
Izvode: Barbara Antoniazzi, Marc Corteze, Enrico Costa, Eduardo Evangelista, Eku Eyes, Lamine, Marie Flore Roditi,  Bibi Šimić i drugi.
Umjetnički dizajn i foto: Neška
Video: Damiano
Produkcija: Freakvencija i Subscena

Projekt je realiziran sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Нема коментара:

Постави коментар