21. 3. 2016.

Svetski dan(i) poezije 2016 u Magacinu


Kulturni centar Beograda vas poziva na čitanje poezije u okviru festivala Svetski dan(i) poezije 2016, pod nazivom „Republika Poezija“. Čitanje će se održati u kulturnom centru „Magacin“, Kraljevića Marka 4, u ponedeljak 21.3, sa početkom u 21 čas.

Šesnaesto izdanje festivala Svetski dan(i) poezije bavi se odnosom savremene poezije i društvenog konteksta, kao i mogućnostima kreativnog udruživanja pesnika/pesnikinja, vizuelnih, filmskih i pozorišnih stvaralaca. Kako je danas moguće “upotrebiti” poeziju u cilju “opšte, zajedničke stvari” (res publica), koja u savremenom svetu svakoga dana gubi na značaju, a da pri tom poezija ne izgubi na svojoj estetskoj i emotivnoj snazi? Ovogodišnja manifestacija, kao i ovakva javna čitanja poezije u sklopu nje, pokušaće da odgovori na prethodno pitanje i prikaže mogućnosti kreiranja simboličke pesničke teritorije, kao transnacionalne zamišljene zajednice pesnikinja i pesnika.

Savremena poezija svedoči o tome da se srž savremenosti može obuhvatiti upravo pesničkom praksom.

Svoju poeziju će čitati Liljana Dirjan (Makedonija), Šejla Šehabović (BiH), Jaka Železnikar (Slovenija), Miloš Đurđević (Hrvatska), Olimbi Velaj (Albanija), Dragoslav Dedović (Nemačka), Ljubeta Labović (Crna Gora, Srbija), Duško Novaković, Dragana Mladenović, Danica Pavlović, Vojislav Karanović i Tanja Kragujević.

Нема коментара:

Постави коментар