13. 3. 2015.

PRIJAVITE SE NA 18. FAKI!



18. FAKI – Festival alternativnog kazališnog izričaja, održava se ove godine od 26.05. do 30.05.2015. u prostorima bivše tvornice Medike u Pierottijevoj 11. FAKI kao festival alternativnog teatra, uličnog teatra, performansa, off i low budget teatra, afirmira ideju o teatru kao kolektivnoj, inkluzivnoj umjetnosti koja oživljuje i postaje čimbena za zajednicu tek u sprezi s njom, kad okuplja i integrira cijeli lokalitet kao potencijalnu publiku pod zajednički progresivni i kreativni nazivnik.

Stoga su tema ovogodišnjeg festivala  DIY kolektivi - niskobudžetni kolektivi koji svoju produkciju vežu uz nezavisne centre, okupirane prostore i skvotove. FAKI istražuje potencijal interferiranja sa zajednicom spregom maksimalnih uzajamnih mogućnosti te upotrebom maksimalne količine različitih umjetničkih strategija, inicijativa, formi, radnih metoda i predstavljačkih sistema. Smisao i cilj leže u pokušaju iznalaženja operativnih modusa kolaborativne prakse koji bi omogućili kvalitetan razvoj jedinstvenog, profiliranog i učinkovitog diskursa između umjetnika i zajednice, baziranog na uvijek većem stupnju uključivanja putem svih aspekata osobne, društvene, kulturne i političke jedinstvenosti.

U stalnoj smo potrazi za djelotvornom, alternativnom strategijom koja bi mogla posredovati i balansirati sve grupne dinamike jedne zajednice, koju u njenoj biti shvaćamo kao živi i promjenjivi organizam, koji traži nove alate i operativne sisteme, takoreći svake sezone. Poput teatra, i zajednicu ovdje shvaćamo sa stanovišta teorije liminalne i krizne situacije, drugim riječima - pitanjima zajednice pristupamo radikalno, jer mislimo da ćemo joj se tako bolje predati.

Radikalna, ekstremna vizura koja promatra zajednicu iz krizne perspektive želi objektivizirati praktičnu i svrhovitu ulogu umjetnosti unutar zajednice tako što kontinuirano radikalizira, naglašava te rasvjetljava stvarne i indikativne potrebe zajednice i svega što znamo ili mislimo da bi uloga umjetnika u zajednici trebala biti. Ključni umjetnički postupak ovdje leži u generiranju umjetničkog materijala iz interesnih točaka zajednice ne bi li u konačnici ostvario razmjenu osobnog i kolektivnog, privatnog i javnog znanja o ljudskoj psihologiji, putem istraživanja specifičnih lokalnih gesta i običaja s jedne strane te osobnih povijesti s druge, pokušavajući prepoznati i apstrahirati glavne emocionalne lomove i ponašanja, koja su manifestirana u kolektivnom mentalitetu, a koja naposljetku izvode nečiji identitet.

Pozivamo stoga sve samostalne autore, izvođače te kolektive, koji promišljaju ovu temu, da prijave svoja izvedbena istraživanja za sudjelovanje na 18. FAKI-ju posvećenom DIY kolektivima, bez ograničenja na rod, žanr i karakter djela, ali ipak s posebnim interesom za site-specific projekte. Site-specific kazalište je upotreba jezika koji otvoreno koristi svojstva, osobine i značenja koja se nalaze u/na tom određenom mjestu, bilo da je to krajolik, grad, zgrada ili soba. Ovaj oblik kazališta posebno naglašava slike, priče i događaje koji otkrivaju složene odnose između nas samih i našeg okruženja.

Lokacija: Autonomni kulturni centar Attack, Pierottijeva 11, 10 000 Zagreb
Vrijeme: 26.5.2015. - 30.5.205.

Naši prostori su opremljeni osnovnim tehničkim elementima (light, sound, projekcijsko platno i projektor, tehničari, ispicijent).

Za umjetnike koji žive van Zagreba FAKI pokriva putne troškove, smještaj i hranu.

Prijave su otvorene do 20.04.2015.

Ispunjene prijavnice, koje možete skinuti na http://www.attack.hr/faki/, slati na e-mail adresu fakizafaki@gmail.com.

Festival Alternativnog kazališnog izričaja organizira Autonomni kulturni centar Attack. Festival su financijski  podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Нема коментара:

Постави коментар