12. 3. 2015.

DOBITNIK NAGRADE BILJANA JOVANOVIĆ ZA 2014. GODINU OTO HORVAT ZA ROMAN „SABO JE STAO“


                Žiri u sastavu Tamara Krstić (predsednik), Srđan Srdić i Bojan Vasić odlučio je da nagradu „Biljana Jovanović“, za najbolje književno ostvarenje objavljeno u 2014. godini dodeli Otu Horvatu za roman „Sabo je stao“, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.


                Oto Horvat je posle sedam objavljenih knjiga pesama objavio roman koji je uspeo da zadrži ono najbolje iz njegovog pesničkog izraza. „Sabo je stao“ je roman bola, patnje i tišine ispisan  nad  zvukom da "nje" više nema. Preispitujući jezik Erosa i Tanatosa, kroz muziku, knjige, filmove i slike, Oto Horvat preispituje i identitet i slobodu pisca da u novom veku, poput Biljane Jovanović  u prošlom, postavi dušu "kao jedinicu svega" – stešnjenu, izgubljenu, zarobljenu, zapitanu nad porodičnim i društvenim odnosima, nad istorijom i stvarnošću sveta.

Pesničkom imaginacijom, jezikom lirike i osećajnosti, ovaj roman je i potraga za jednom biografijom, za jednom egzistencijom u susretu sa drugim, u susretu sa svetom, za  životom u ramu smrti.
Pesnik Oto Horvat je motiv "mrtve drage" preoblikovao u autentičnu, zgusnutu, nelinearnu, fragmentarnu prozu sećanja u kojoj se narativne perpsektive jednog izgubljenog i raspuklog ja približavaju pesničkom subjektu onoga koji doživljava i onoga koji posmatra svoj život sa strane.

                Roman „Sabo je stao“ dobio je dva glasa, dok je treći Srđana Srdića otišao romanu „Životinjsko carstvo“ Davida Albaharija. Informacija o datumu svečanog uručenja nagrade, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa, a koju dodeljuje Srpsko književno društvo u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, biće naknadno objavljena.

Нема коментара:

Постави коментар