13. 8. 2014.

Prvi Pančevo Film Festival - PAFF / Međunarodni kratkometražni takmičarski program

Prvi filmski festival u Pančevu: PANČEVO FILM FESTIVAL (PAFF)
Međunarodni kratkometražni talmičarski program „Rani radovi“
3-7. septembar 2014, Pančevo


Prvi put u istoriji grada, u Pančevu će se od 3. do 7. septembra održati prvo izdanje Pančevo Film Festivala – PAFF, internacionalnog takmičarskog festivala autorskog dugometražnog i kratkog filma. Na više lokacija u gradu, publika će imati prilike da uživa u dva takmičarska i dva revijalna programa, kao i u pratećim sadržajima festivala (koncerti, tribine, predavanja, izložbe).

Jedan od dva najavljena takmičaska programa je selekcija međunarodnih kratkometražnih filmova “Rani radovi”, koja se sastoji od dvadeset kratkometražnih filmova iz celog sveta. Fokus ovog programa je na mladim autorima koji prave svoje prve filmske korake, i koji su učestvovali i osvajali nagrade na najznačajnijim svetskim festivalima kao što su Kan, Venecija, Lokarno, Berlin, FID Marsej ili Oberhauzen. Tematski, ovogodišnji izbor filmova usmeren je, i na različite načine istražuje, probleme odrastanja, mladosti, života i odnosa mladih ljudi, dece, tinejdžera. Izabrani filmovi nastali su u različitim sistemima i uslovima i u skladu sa tim snimani su i mobilnim telefonom, GoPro kamericom, foto aparatima. Takmičarski program „Rani radovi“ publika će imati prilike da prati u dvorani „Apolo“ u toku trajanja festivala. Selektori filmskog programa su reditelji Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić.

U selekciji učestvuje čak pet domaćih filmova – “Divan dan za bananaribe” Stefana Maleševića, “Dosta dobra lamperija” Rastka Petrovića, “IMG_0048” Nenada Tesle, “Koliko je meni u stvari” Isidore Veselinović kao i francusko-bosansko-srpska produkcija “Višak vjetra” Daneta Komljena.
U selekciji su i tri filma iz drugih delova bivše Jugoslavije – hrvatski “Terarij” Hane Jušić, “Tlo pod nogama” Sonje Tarokić i crnogorski “Zakloni” Ivana Salatića, koji zajedno sa Komljenovim filmom učestvuje u takmičarskom programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Žiri festivala činiće grupa od 16 pančevačkih srednjoškolaca a u radu na donošenju odluke o nagradi – statuete ‘DIMNJAK’, pomagaće im poznati profesionalac iz sveta filma.

Filmovi koji čine selekciju “Rani radovi” su:

BESHIVHEY HAYOM (In Praise of the Day) – Oren Adaf – Izrael – 2013 – 20 min.
DIVAN DAN ZA BANANARIBE (A Fine Day for Bananafish) – Stefan Malešević – Srbija – 2014 – 25 min.
DOSTA DOBRA LAMPERIJA (Real Good Paneling) – Rastko Petrović – Srbija – 2013 – 24 min.
ERDBEERLAND (Maybes) – Florian Pochlatko – Austrija – 2012 – 33 min.
FORASTERO (Foreigner) – Lucía Ferreyra – Argentina – 2013 – 18 min.
IMG_0048 – Nenad Tesla – Srbija – 2012 – 17 min.

Нема коментара:

Постави коментар