14. 8. 2013.

Niški bend otvara Nišville: Kafe Ball and Friends

Niški etno jazz band Kafe Ball otvoriće ovogodišnji Nišville jazz festival nastupom u četvrtak 15. avgusta.

Kafe Ball je osnovan početkom 2008. godine a njihov muzički izraz je fuzija latino i balkanskih ritmova, jazz harmonija i balkanske strasti. Iako insistiraju na autorskim kompozicijama, grupa se podjednako dobro snalazi i u obradama latino tema i jazz standarda. Grupa je 2010. objavila prvi album “Kafe Ball – In C” za ljubljansku etiketu “Biveco records”. Osim mnogih koncertnih i klupskih nastupa širom Srbije (Niš, Leskovac, Vranje, Lazarevac, Pirot...) grupa je 2008. godine zatvorila Nišville nastupom sa Dadom Topićem, iste godine učestvovala u koncertnom omažu Šabanu Bajramoviću “Prijatelji Šabanu” u Sava Centru, a treba pomenuti i zapažena učešća na jazz festivalima u Valjevu i Banskom u Bugarskoj.
Osnivač, vodja i glavni autor kompozicija i aranžmanana benda je klavijaturista Zoran Mamutović a stalni deo postave čine i Dušan Pisković (bas) i Dragan Milovanović (trombon i udaraljke), a bendu če se za ovu priliki pridružiti i prijatelji: Milan Panča Stojanovic (bubnjevi), Vladimir Simonović (saksofon), Stiven Durmišević (truba) i prateći vokali Stanislava Petrovic i Nenad  Jovanovic.
Zoran Mamutović je rodjen u Ohridu. Nižu i srednju muzičku školu (odsek – klavir) završio je u Nišu ,a studirao u Skoplju. S obzirom da potiče iz muzicke porodice, otac i stric vrlo rano ga upućuju u najkvalitetniju svetsku muzičku literaturu. Već u šesnaestoj godini osnovao svoj prvi kombo jazz band. Saradjivao je sa Stjepkom Gutom, Jocom Mikovićem, Nadom Kneževic, Tanjom Jovićević, Zorom Vitas......  Tokom boravaka na američkom kontinentu sarađivao je sa mnogim kanadskim muzičarima, među kojima je  Bil Hajd - učenik Jimmy Smitha! Oprobao se u mnogim muzičkim pravcima (pop, rock, funk, mainstream jazz...)  pisao aranžmane za festivale,  pozorišnu i duhovnu muziku. Poslednjih godina fokusirao se na balkansku varijantu etno džeza  kroz rad sa grupom Kafe Ball u kojoj sarađuje sa iskusnim muzičarima sa što ovom bendu daje posebnu notu.

Нема коментара:

Постави коментар