10. 10. 2012.

KRAF 06. (Kragujevački Festival Antiratnog i Angažovanog Filma 2012.)

::: KRAGUJEVAC :::
Šesto izdanje jedinog autohtonog filmskog festivala u Kragujevcu, koje će se održati od 19. do 27. oktobra, 2012. godine, tematski će se baviti u antiratnom/mirovnom programu – problemom direktnih učesnika rata sa ovih prostora (ratni veterani, izbegla i raseljena lica, vojni beskućnici...), dok će programski deo koji je posvećen tzv. angažovanim temama biti usmeren najviše ka mladima u Srbiji danas.
Ovogodišnje izdanje će na lokalnom nivou biti usmereno i ka promociji kinematografije putem partnerstva sa profesionalnim bioskopima „Cineplex“ u tržnom centru „Plaza“, gde će se uz kragujevačke ustanove kulture – Dom omladine i Knjaževsko-srpski teatar, takođe održati festival.
KRAF 06. pored tradicionalnih partnera na nacionalnom nivou (distributerska kuća „MegaCom“ iz Beograda) kao gostujućeg partnera, ove godine ima Gete Institut sa ciklusom nemačkih filmova.
Premijerni filmovi su najnovije produkcije i već priznati na ovogodišnjim izdanjima uglednih svetskih (Berlin, Kan, Venecija...), regionalnih (Motovun – Hrvatska, Herceg Novi – Crna Gora...) i domaćih filmskih festivala (Palić, Niš...) poput filmova: „Jelena, Katarina, Marija“ Nikite Milivojevića, „Klip“ Maje Miloš, „Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ Bojana Vuletića, „Brda 21000“ Silvia Mirošničenka, „Žena koja je obrisala suze“ Teone Strugar Mitevske, „Cezar mora da umre“ braće Taviani, „Tabu“ Miguela Gomeša, „Iza bregova“ Kristiana Munguia, „Sestra“ Ursule Meier, „Misterija“ Lu Jea, “U magli” Sergeja Loznice...
KRAF, kao prvi filmski festival u Kragujevcu i regionu Šumadije, u svojoj šestoj godini postojanja, nastavlja svoju regionalnu promociju filmsko-debatnog modela javnog zagovaranja antiratnih i angažovanih poruka, započetu 2011. godine. Prva ovogodišnja promocija održana je u Kruševcu, u četvrtak, 27. septembra, u „Biblioteci za mlade“ gde je održan javni razgovor na temu „Mladi i EX-YU komšiluk: Stavovi mladih ljudi u Srbiji o raspadu bivše Jugoslavije i sadašnjim odnosima sa nacijama u regionu“, u kome su učestvovali Marko Vukojević (Asocijacija mladih, Kruševac) i Ivan Đokić, umetnik iz Kruševca, a kao vizuelna ilustracija promocije, prikazan je dokumentarni film Željka Mitrovića “Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest”, koji je gostovao na KRAF-u 2010. godine.
Promotivna turneja KRAF-a će se organizovati do februara, 2013. godine i u Paraćinu, Šapcu, Čačku, Jagodini i Valjevu.
:::: PROGRAM KRAFA NA SLEDEĆEM -  LINKU ::::

KRAF organizuje NVO MillenniuM iz Kragujevca uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (SAD) i Grada Kragujevca.


www.facebook.com/pages/KRAF 06. (Kragujevački festival antiratnog i angažovanog filma) 2012.


Нема коментара:

Постави коментар