22. 10. 2012.

Koncert i master class predstavnika EL SISTEME

U Beogradu će od 1. - 3.novembra 2012. godine boraviti Francisco “Pacho” Flores, čuveni venecuelanski  trubač medjunarodne reputacije, pobednik najprestižnijih takmičenja iz trube (Maurice Andre, izmedju ostalih) i jedini trubač koji ima ekskluzivni ugovor sa “Deutsche grammophon”-om.
 On će u Beogradu odrzati master class na Fakultetu muzičke  umetnosti (1.-3. novembra 2012).
 Poseban dogadjaj biće koncert Franciska "Pacho" Floresa sa našim trubačima u Studentskom Kulturnom Centru 2. novembra 2012. Godine u 20 h. Koncert će biti otvoren za publiku.
Francisco “ Pacho” Flores, potiče iz čuvene skole EL SISTEMA, koju je pre 30 godina u Venecueli osnovao vizionar Joze Abreu. Školu je do sada pohadjalo  preko 200 000 dece, uglavnom iz siromašnih predgradja na granici sa Kolumbijom, ugrozenih narko kartelima, prostitucijom, drogom,  menjajući im tako život iz korena. Jer, korist ovakve vrste edukacije bila je prvenstveno u inkluziji socijalno ugroženih delova grada Karakasa, ali i u formiranju ogromnog broja profesionalnih muzičara, danas poznatih u svetu, poput  dirigenta Gustava Dudamela, jednog od tri najpoznatija mlada dirigenta današnjice.
Kao i svaki početak, ovaj projekat je počeo po napuštenim kućama, ili hangarima, salama, ali, vremenom je izrastao u nacionalni ponos Venecuele. Danas u ovoj zemlji ima preko 200 orkestara, najpoznatiji je ‘’Simon Bolivar Orchestra’’.  Projekat je uspešno dokazao da klasična muzika nije samo za elitističku manjinu. Bazira se na ideji da klasična muzika podiže samopouzdanje i  da prisustvo samo popularne muzike u nižim društvenim slojevima izaziva negativne emocije, jer ih podseća na pijanke i tuče u kućama, iz kojih najčešće potiču.
EL SISTEMA uči decu mnogo više od muzike, uči ih drugoj kulturi, podstiče motivaciju za napretkom, bez obzira da li će se  profesionalno baviti muzikom ili ne. Zato je cilj EL SISTEME da utrostruči broj dece koja uče muziku. Ceo projekat podržava plejada svetski poznatih umetnika, poput, Placida Dominga, sir Simona Rattlea ( dirigent) , Abada ( dirigent), i drugih. Mnoge poznate televizijske kuće su vec snimile dugometražne dokumentarne filmove o ovom društvenom fenomenu.

Нема коментара:

Постави коментар