28. 8. 2012.

Market kulture 02

::: ZRENJANIN :::

Na inicijativu nezavisne grupe kulturnih aktivista i organizacija iz Zrenjanina, u petak, 31. avgusta i u subotu, 1. septembra, na različitim gradskim lokacijama, održaće se drugi po redu zrenjaninski "Market kulture". Učešće u manifestaciji koja će predstaviti kulturne potencijale grada i mogućnosti zdravih stilova života u gradu, tokom poslednjeg vikenda avgusta uzeće Pozorišni klub "Zeleno zvono", Klub "Lavli Džavli", UG Novi optimizam, umetnici okupljeni oko programa "Bazar za Pazar", UG Dorbe Torbe, UG Umetnička asocijacija Zrenjanin, UG Arhiv fotografije i mnogi drugi umetnici i pokretači kulturnog života Zrenjanina.

Ovogodišnji „Market kulture“ će u petak, 31. avgusta od 19h, duž ulice Kralja Aleksandra I Karađorđevića, otvoriti ulična postavka izložbe fotografija “S torbom u svet – Dorbe Torbe ZR”. Akcija "Dorbe Torbe ZR" okupila je Zrenjanince koji se bave vizuelnim umetnostima u različitim formama, različitih generacija, a pre svega izuzetno uspešno. Grafički uobličena sećanja i asocijacije umetnika na rodni grad, Zrenjanin, predstavljena su u formi štampe na platnenim torbama 2010. godine. Izložba “S torbom u svet” predstavlja foto dokumentaciju „Dorbih Torbi“ zabeleženih na različitim destinacijama planete Zemlje. U okviru “Marketa kulture 2”, u Pozorišnom klubu “Zeleno zvono” i klubu “Lavli Džavli” održaće se i prodajna izložba novog tiraža torbi. Sav novac od prodaje biće priložen za kupovinu sadnica za ozelenjavanje zrenjaninskih vrtića.

Taođe, prvog dana festivala biće otvoren slikarski atelje Milice Bjelanović (Kralja Aleksandra I Karađorđevića 45, I sprat) u kom će se od 21h održati koncert klasične gitare u izvođenju Pavla Kirćanskog i Saše Koso. U izložbenom prostoru Istorijskog arhiva Zrenjanin (Narodnog fronta 5) od 20h, u organizaciji zrenjaninskog Arhiva fotografije održaće se projekcija filma ’’Fixing the Shadows’’ (59 min). Film predstavlja segment BBC-jeve dokumentarne serije ’’The Genius of Photography’’ i pruža odgovor na pitanje kako je počelo i kako se sve do danas odvijalo veliko fotografsko putovanje. Zrenjaninski „Market kulture“ obeležiće još jedna projekcija filma, i to pod otvorenim nebom. U Karađorđevom parku, sa početkom u 20h, program „Bioskop na otvorenom“ upotpuniće film „THE PRODIGY:WORLD’S ON FIRE“, debitantsko kinematografsko izdanje već poznatog benda The Prodigy, koji dokumentuje jedan od najvećih dance festivala iz 2010. godine.
Prvo veče manifestacije, muzički će zatvoriti beogradska scenska atrakcija, grupa „Orthodox Celts“ koja će od 22h nastupiti u „Atrijumu“ Pozorišnog kluba „Zeleno zvono“, a u klubu „Lavli Džavli“ ovim povodom nastupiće Freestyle : DJ Splića.

Drugog dana „Marketa kulture“, u subotu, 1. septembra od 10h, u „Atrijumu“ Pozorišnog kluba „Zeleno zvono“ održaće se „Bazar za Pazar“ – okupljalište slobodnih umetnika i amatera u formi prodajnog sajma ručnih radova svih oblika i formata kreativnosti. Od 18h u Karađorđevom parku biće predstavljena Školica sporta „Long Jump - Ivana Španović“ i programi YOGE za decu i odrasle, instruktorke Aleksandre Vujinović. Ovom prilikom biće primenjena Hatha Yoga, grana koja podrazumeva asane (položaje tela) i pranajamu (tehnike disanja) u cilju napretka i pročišćenja u svakog aspekta života.
U organizaciji zrenjaninskog Arhiva fotografije, u izložbenom prostoru Istorijskog arhiva (Narodnog fronta 5) od 20h, održaće se projekcija filma ’’Documents for Artists’’(59 min). Drugog dana festivala, od 20h biće otvoren i slikarski atelje Gabrijele Parigros (Svetozara Markovića 1, II sprat) gde će se održati multimedijalni performans Umetničke asocijacije Zrenjanin, čiji je Gabrijela član i jedan od osnivača. Od 21h u klubu „Lavli Džavli“ odžaće se otvaranje izložbe radova umetnice Ildiko Berkesel.
Ovogodišnji „Market kulture“ biće zatvoren muzičkim programom u „Atrijumu“ Pozorišnog kluba „Zeleno zvono“ gde će nastupiti akustični dvojac, sastav „UP 33“ i u klubu „Lavli Džavli“ gde će nastupiti Freestyle : Soundcutters.
U slučaju lošeg vremena, program festivala će se održati na alternativnim lokacijama u zatvorenom prostoru o čemu će posetioci festivala biti obaveštavani putem Facebook stranice „Marketa kulture 02“.
Zahvaljujemo se svim učesnicima i ljudima dobre volje koji su svojom podrškom doprineli drugom zrenjaninskom Marketu kulture!
Vidimo se 2013. godine!

(izvor --- www.facebook.com)

Нема коментара:

Постави коментар