26. 2. 2011.

Krvavi sukobi policije i demonstranata u Zagrebu

:::: ZAGREB :::
Nekoliko stotina demonstranata sukobilo se juče sa policijom tokom antivladinih protesta u centru Zagreba. Oko 500 mladih koji su krenuli prema sedištu Vlade zaustavio je kordon policije, nakon čega je došlo do sukoba u kojima je bilo povređenih demonstranata, novinara i policijaca.
- Jaco, odlazi - skandiralo je juče na Trgu bana Jelačića 10.000 ljudi, koji su tražili od premijerke Jadranke Kosor da ode sa funkcije i zviždali na pomen imena predsednika Ive Josipovića.
Demonstranti su bacali cigle na policiju, koja je odgovarala suzavcem i pendrecima. Letele su baklje i petarde, a razbijeno je nekoliko izloga. Na ulicama su bila raspoređena brojna policijska vozila, specijalci i metalne ograde, a policija je demonstrante potisnula prema Trgu bana Jelačića, gde je u toku bio protestni skup boračkih udruženja.
Protestanti su tražili slobodu za Tihomira Purdu koji je prošlog meseca uhapšen u BiH na osnovu srpske poternice koja ga tereti za ratne zločine.
Na skupu je učestvovao i kontroverzni pevač Marko Perković Tompson, koji svojim nastupima veliča ustaštvo, kao i supruga Veljka Marića, koji je zbog ratnih zločina u pritvoru u Srbiji od aprila prošle godine.
Demonstranti su nosili transparente koji se protive ulasku Hrvatske u EU, a okosnica protesta bilo je i negodovanje povodom saradnje Hrvatske sa Srbijom.
Kako prenose hrvatski mediji, nereda je bilo i u Osijeku, a više od 200 veterana protestovalo je u Šibeniku.
Skup u Osijeku je organizovan preko "Fejsbuka", a hiljadu demonstranata je protestovalo ispred sedišta osiječkog HDZ-a. Na svim skupovima glavni zahtev je raspisivanje prevremenih izbora i ostvaka premijerke Jadranke Kosor, ukazala je Srna.



Josipović: Iza protesta stoji i deo politike
Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je danas u Bihaću da su on i vlada učinili sve što je potrebno za veterana Tihomira Purdu i dodao da iza današnjih protesta stoji i deo politike.
Kako izveštava HTV, Josipović je ponovio da je pravo na protest ustavno pravo hrvatskih građana, ali ih je pozvao da to čine u skladu sa zakonom. Odgovarajući na današnje prozivke veterana, koji su ga prozvali za nedovoljnu pomoć u Purdinom slučaju, Josipović je rekao da su i vlada i on, koliko su im ovlašćenja dozvoljavala, učinili sve potrebno i izrazio nadu da će se rezultati toga uskoro videti.


Vlada optužuje opoziciju za nerede
Hrvatska Vlada najoštrije je osudila huliganstvo i divljanje u centru Zagrebu i optužila opoziciju da stoji iza nereda.
"Prema nekim saznanjima, u organizaciji divljanja po Zagrebu i njegovom finansiranju učestvovale su i neke opozicione stranke", rekao je portparol hrvatske Vlade Mladen Pavić, ali nije hteo da kaže o kojim strankama je reč, javlja Srna.
Lider opozicionog SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas da bi Vlada u kratkom roku trebala da raspiše prevremene parlamentarne izbore, ocenivši da je trenutna situacije u Hrvatskoj "jako teška, i da je vlastima očigledno izmakla iz kontrole".
"Politika se vodi svugde, pa i na ulicama, ali pre svega u institucijama. Ljudi su frustrirani, nezadovoljni, neki su i besni, a protesti koji su vezani uz Tihomira Purdu izraz su jednog drugog opravdanog revolta, jer je vlast tu potpuno zakazala", rekao je Milanović.

(izvor --- BLIC,BG)

Нема коментара:

Постави коментар