13.04.2017.

Narodni muzej Savremene Umetnosti u Ostavinskoj

Zbog dugogodišnjeg nedostatka, Ostavinska galerija otvara prostor za Narodni Muzej Savremene Umetnosti u Beogradu. Svi autori i kolekcionari su pozvani da svojim radovima doprinesu formiranju privremene kolekcije ovog muzeja. Zainteresovani mogu doneti radove svakog dana od 13.-19. Aprila, od 16-21h, u Narodni Muzej Savremene Umetnosti u Ostavinskoj galeriji KC Magacin, na adresi Kraljevića Marka 8.

Otvaranje Narodnog Muzeja Savremene Umetnosti u Beogradu održaće se 13. Aprila od 18h u Ostavinskoj galeriji KC Magacin, Kraljevića Marka 8. Privremena postavka ovog novootvorenog muzeja polazi od praznog prostora i svi zainteresovani su pozvani da donesu radove koji će činiti postavku ovog muzeja. Svaki doneti rad biće katalogizovan i odmah potom predstavljen javnosti u okviru postavke, a osnovni princip rada kolekcije u toku njenog trajanja će biti usmeren na savremenost i privremenost. Kada god je raspoloživi izlagački prostor već popunjen radovima, novo delo biće postavljeno umesto najstarijeg rada u kolekciji. Svi autori i kolekcionari pozvani su da svojim radovima stvore ovaj muzej, jedini tog tipa u Beogradu.


Kako i u samom opisu Ostavinske galerije stoji:

X - dugme za gašenje prozora na svakom pretraživaču je novi logo Ostavinske galerije. Kao i prostor, on je prisvojen, ali ne sme se ugasiti.

Zahvaljujući mogućnosti otvorenog kalendara, zakazani termin korišćenja prostora postaje ono najvažnije za muzej narodne savremene umetnosti, prisustvo. U toj kontradikciji pojavnosti, ideologije narodnog i savremenog, kao i prisvojenosti prostora, nastaje Narodni muzej Savremene Umetnosti.

Memorija prvog i poslednjeg objekta.

Kao rezultat primarnog nagona ka sakupljanju (“Sammeltrieb”), akumulacija objekata je svojevrsni oblik memorije. Šta je izloženo u Muzeju govori mnogo o tom muzeju, ali još više o njemu govori ono što mu se oduzima. Pravila “postojanja” ovog muzeja su jednostavna. Svaki posetilac donosi svoj “artefakt” na izlozbu. Nakon aranžiranja i akumulacije, bez klasifikacije, prvi doneseni artefakt, ujedno postaje i najstariji, shodno tome ispada iz kolekcije. U ovom slučaju sam čin dolaska i donošenja artefakta, je čin kopiranja; kognitivnih, strukturalnih parametara.

Sadržaj Muzeja je nepoznat do trenutka susreta. Ta nevidljivost sadržaja, koja se može kontekstualizovati samo sa aktivnom ulogom dolaska i ucešća u proizvodnji njegovog sadržaja, ističe upravo onu stavku koju institucije “čuvaju”. Ovaj prostor cirkulacije, konzumacije i komunikacije, postoji van igre identiteta. Odatle i sam naziv, tako iskopiran, kao da je neka slika u pitanju. Privremenost “kolekcije” i sloboda aranžiranja, bez prikrivanja rada, u samom procesu koristi “medij” Muzeja kako bi se domislilo, preispitalo šta je umetnost i kako joj se može pristupiti i sagledati je. Ovaj muzej sakuplja izazvane-okinute poruke, lažna sećanja, gde su ljudi uvek, i nikad u svojoj kući. Ne mogu se zatvortiti muzeji u onolikoj meri koliko se muzeja može smisliti.


Dobrodošli u Narodni Muzej Savremene Umetnosti!

Нема коментара:

Постави коментар