27.06.2016.

Predlog direktora Nišvila: preispitati budžet za kulturuTasovac uvećao budžet Filharmonije za 120 miliona

Iako je programski budžet Beogradske Filharmonije 2013. i 2014. godine bio ukupno 60 miliona (30 miliona godišnje), dolaskom Ivana Tasovca na čelo Ministarstva Kulture – taj budžet je narastao u 2015. i 2016 na 180 miliona dinara (90 na godišnjem nivou), podseća direktor Nišvila Ivan Blagojević.
- Ovaj nemoralni čin raspodele budžetskih sredstava u korist svoje matične kuće za programsku aktivnost od 30 koncerata (plate zapošljenih i tekuće održavanje dodatno su obezbedeni) u suprotnosti je sa sufinansiranjem više od 1000 umetničkih koncerata na poslednjem konkursu Ministarstva kulture ukupnim iznosom od 33 miliona – kaže Blagojević
Direktor Nišvila predlaže budućem ministru kulture da preispita - kako rezultate konkursa tako i kompletnu raspodelu budžeta namenjenog kulturi.
Nišvil se raspodelom na poslednjem konkursu našao na ukupno 38. mestu u konkurenciji svih festivala i projekata, iako ga je britanski Gardijan svrstao medu 10 najznačajnih evropskih festivala.
Ivan Blagojević kaže da za takvu situaciju ipak ne smatra odgovornim članove komisije jer oni bukvalno i nisu imala šta da raspodele jer je više od 300 festivala i projekata iz cele Srbije apliciralo za 33 miliona - što je gotovo tri puta manje nego što je budžet Filharmonije za 30 godišnjih koncerata.
- Takođe, kaže Blagojević, treba imati na umu da je najznačajnija republička ustanova sa 700 zapošljenih - Narodno pozorište u Beogradu, koje u svom sastavu ima podjednako brojan orkrestar kao i Filharmonija, ali i baletski, operski i pozorišni ansambl, uz oko 600 programa tokom godine, odnosno, 20 puta više aktivnosti od Filhramonije – ima istovetan budžet kao Filharmonija sa 107 zapošljenih.
Filharmonija je ove godine zahvaljući ministru Tasovcu i dodatno privilegovana. Iako su sve srpske ustanove u kulturi dobile stroge naloge da smanje broj zapošljenih (Narodno pozorište je već otpustilo više od 100 ljudi), ministar Tasovac je otpuštanja jedino poštedeo Filharmoniju i čak jedino njoj odobrio dodatno zapošljavanje dva radnika – zaključuje direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Нема коментара:

Постави коментар