5. 6. 2016.

Infoteka CK13 poziva vas na razgovor o knjizi Silvije Federiči “Kaliban i veštica”.


Nastanak kapitalizma od samog početka ima i polnu stranu priče. Ova priča nije nikakav dodatak, ukras ili sporedna alatka, već suštinska priča u stvaranju novih ekonomskih, političkih i ideoloških odnosa. Imajući ovo u vidu, Silvija Federiči rekonceptualizuje Marksovo objašnjenje nastanka kapitalizma putem pojma prvobitne akumulacije. Tako se pored dobro poznate priče o otimanju zemlje, ograđivanju, pretvaranju kolektivnih oblika vlasništva u kapitalistički oblik privatnog vlasništva, odvajanju radnika od sredstava za proizvodnju, krvavim zakonima i kolonijalnim politikama… ovog puta priča odvija i iz ugla žena.

O tome kakve sve to veze ima sa lovom na veštice, razdvajanjem sfera produkcije i reprodukcije, prostitutkama i babicama, seljankama i radnicama, disciplinovanjem tela i njegovim pretvaranjem u radnu i rađajuću mašinu – pričamo u četvrtak od 19h kroz razgovor o knjizi “Kaliban i veštica”.

O knjizi će govoriti Maja Solar, filozofkinja, pesnikinja, prevoditeljica i članica GERUSIJE. Moderator je Đorđe Majstorović iz Infoteke CK13, čiji kolektiv poziva sve zainteresovane da se svojim komentarima, stavovima i pitanjima uključe u otvorenu diskusiju.

Нема коментара:

Постави коментар