22. 6. 2016.

Počinje 45. Ex Teatar Fest – najstarija pozorišna manifestacija u Pančevu
24-26. jun, Dom omladine Pančevo




Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će se od 24. do 26. juna u organizaciji Doma omladine Pančevo, po 45 put održati renomirana manifestacija Ex teatar Fest, koja za cilj ima promociju eksperimentalnog teatra i teatarskih formi.
Eks teatar fest je najznačajniji pozorišni festival u Pančevu, sa tradicijom dugom više od četrdeset godina. Decenijama unazad Dom omladine Pančevo, kao organizator ove manifestacije, uspešno sarađuje sa neafirmisanim i afirmisanim pozorišnim istraživačima, sa ciljem da publici predstavi autentične eksperimentalne predstave. Ove godine, za 45. izdanje festivala, selektorski dvojac Milan Mađarev i Jovan Popović odabrao je sedam predstava od kojih će se pet naći u centralnom programu koji se održava od 24. do 26. juna na više lokacija u Pančevu. Takođe, u skladu sa festivalskom tradicijom, centralni pozorišni program upotpunile su dve radionice: jedna namenjena osnovnoškolcima, i druga za mlade stvaraoce i umetnike.

Reč selektora

POTENCIJALI EKSPERIMENTA

Tokom šest meseci tražili smo predstave koje se nalaze na tragu eksperimenta u teatru. Ako je eksperimentisanje krajem XX veka bilo uglavnom u domenu amaterskih pozorišta i grupa, u XXI veku situacija se značajno promenila. Mnoge predstave repertoarskih pozorišta u Srbiji koketiraju sa eksperimentom, koristeći elemente forum pozorišta, pozorišta participacije ili verbatim teatra, u želji da privuku novu i zadrže staru publiku. Sledstveno tome nastaju prividno hrabre predstave, ali bez rizika, iznenađenja, opasnosti, zavođenja i tragalaštva.

U vremenu poremećenih vrednosnih kriterijuma koje je „iskočilo iz zgloba”, ponudili smo svoje viđenje eksperimenta u pozorištu sa idejom da pokušamo da vratimo deo nezaboravne atmosfere Festivala malih i eksperimentalnih scena u Pančevu. Zato smo se odlučili da ovogodišnji slogan Festivala bude „Potencijali eksperimenta”.

Izabrane predstave ispituju potencijale igre, glume, snova, cirkusa, teatra pokreta, plesa, izdržljivosti i odnosa lik-glumac. Ovogodišnja selekcija nije puki zbir najboljih eksperimentalnih predstava nove produkcije, već naša zajednička autorska antologija.

Jovan Popović i Milan Mađarev

Program manifestacije:

CENTRALNI PROGRAM
Petak, 24. jun

Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo u 19 časova
Premijerno izvođenje predstave „Posle kvarteta”, po motivima „Kvarteta” Hajnera Milera
Predstavu izvodi Bela senka
Posle kvarteta

Sala Ateljea mladih, Dom omladine Pančevo u 21 čas
Monodrama „Ko je to?” Marka Vukosava
Akademija umjetnosti u Banjoj Luci

Subota, 25. jun

Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo u 20 časova
Predstava „Žaba”, po tekstu Geze Čata
Senćansko mađarsko kamerno pozorište

Nedelja, 26. jun

Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo u 19 časova
Plesno-cirkusno-pozorišni komad „Upakovane”
Otvoreno pozorište DK „Studentski grad” & „Cirkusfera”

Dvorana Kulturnog centra Pančeva u 21 čas
Pozorišna predstava „Čudna petlja” Simona Grabovca i Šandora Šuranjija
Pozorišno udruženje „Letnji bioskop”, Pozorište „Deže Kostolanji” i Kulturni centar Novog Sada

Нема коментара:

Постави коментар