17.06.2016.

MILOVAN DANOJLIĆ: PUSTOLOVINA ILI ISPOVEST

sreda, 22. juni u 19.00 mala sala
MILOVAN DANOJLIĆ: PUSTOLOVINA ILI ISPOVEST
NAŠI SAVREMENICI, ciklus
razgovor sa živim klasicima srpske književnsoti

Govore i sa piscem razgovaraju: Valentina Hamović, Radivoje Mikić, Nemanja Karović i Milomir Gavrilović
Urednik ciklusa: Vesna Kapor

„Svako je svoga nahranio vuka
I pustio ga u neznani lug
Od nebeskog svoda i zvezdanog luka
Najzad se, u nama, sklopi ceo krug
Ne hodom, srcem da merimo vreme
Čujem te, jasnu, sutrašnjice-pesmo:
Radost, i njene neiscrpne teme ...
O, braćo, ko smo, zašto smo i gde smo?“ M. Danoljić

„Lično iskustvo i osećanje stvari u književnosti je delatno onoliko koliko je deljivo sa drugima. Otkako je počeo pevati i pripovedati, usmeno i pismeno, čovek postavlja nekoliko egzistencijalnih pitanja i na njih na različite načine odgovara, bez konačnog zaključka. Ono što je najličnije istovremeno se pokazuje kao univerzalno, a u teško saopštljivim tajnama čitalac, sa radošću, prepoznaje sopstvena intimna stanja i osećanja. Postoje, dakako, različiti nivoi zadovoljavanja iste duhovne žeđi.. Tugu zbog nepovratnog prolaženja života jedni utoljavaju slušajući, u kafani, pesmu "Uzmi sve što ti život pruža, danas si cvet , sutra uvela ruža“, a drugi u koncertnoj dvorani, uživajući u delima Čajkovskog i Bramsa.
Homer, Ovidije, Horacije, Dante, Šekspir,Gete, Puškin i Čehov - ko bi ih sve nabrojao? - , naši su savremenici, aktuelniji i zanimljiviji od jutros kupljenih dnevnih novina. Kadri da nas prebace u daleke zemlje i još dalje od epohe brže od svakog mlaznog aviona.Čovek je prastara kosmička životinja, svašta je video, iskusio i izrazio.“ M. Danojlić


U vreme tobožnjeg brisanja granica, u vreme opsesije neprestano novim, opsesije posedovanjem, materijalizacije i kupoprodaje u svim sferama čovekovog života, književnost ostaje mera smislene potrage za identitetom, put od sebe do sveta. Ona je svedočenje i univerzalno težište vremena, kontinuitet u kome smo svevremeno i sa onima pre nas i onima što će slediti tragove. Ciklus NAŠI SAVREMENICI vezaće različite generacije pisaca i čitalaca. Tu, pored nas žive imena koja su (o)beležila period od proteklih decenija pa do danas. Ovim razgovorima podsećamo koliko su velika i važna sećanja i svedočenja u njihovim redovima zabeležena, koliko su bili inovativni i hrabri, menjali forme, raskrinkavali sistem pripovedanjem i uspostavljali nove književne pravce, mešajući tradiciju sa modernim senzibilitetom.

Нема коментара:

Постави коментар