30. 10. 2015.

SAOPŠTENjE ŽIRIJA ZA DODELU NAGRADE „STEVAN SREMAC“


Na završnoj sednici žirija za dodelu Nagrade „Stevan Sremac“, održanoj u Beogradu, 29. oktobra 2015. godine, žiri u sastavu Slađana Ilić, predsednica, Vesna Trijić, članica i Zoran Pešić Sigma, član, jednoglasno je doneo odluku da Nagrada „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2014. godini pripadne Vladanu Matijeviću za zbirku priča „Pristaništa“ u izdanju Izdavačkog preduzeća „Agora“ iz Zrenjanina.

Zbirka priča Pristaništa potvrđuje činjenicu da je Vladan Matijević stvaralac koji se razlikuje iz knjige u knjigu, iz priče u priču.

Većina priča su ispovesti junaka od kojih je savremeni svet stvorio marginalce u duhovnom i(li) socijalnom smislu; u njima su registrovane značajne društvene promene koje je doneo novi poredak, a koje negativno utiču na sve segmente života običnih ljudi; iscrpljenih i poraženih, ekonomski i duhovno.

Priče se odlikuju crnim humorom, groteskom i karnevalizacijom pomoću kojih autor otkriva tragiku svakodnevice, ali i pronalazi snagu da joj se nasmeje.

U uži izbor za nagradu ušle su i sledeće knjige: Trudovi Krste Popovskog, Jedro nade Nikole Malovića, Banatorjum Uglješe Šajtinca, Kainov ožiljak Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, Prvaci sveta! Slavoljuba Stankovića, Po sećanju se hoda kao po mesečini Vesne Kapor i Jeres nominalizma Muharema Bazdulja.

Žiri je ove godine razmatrao preko sto prispelih romana i zbirki priča. Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš, a finansiraju je Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije. Program dodele Nagrade „Stevan Sremac“ uređuje i realizuje Niški kulturni centar. Nagradu čine plaketa i novčani iznos. Nagrada će biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“, koja se održava u Nišu.

Нема коментара:

Постави коментар