08.10.2015.

Prvo izdanje „Nova” Festivala – Festivala nove i avangardne umetnosti: 8-10. oktobra 2015, Pančevo – Beograd

Trodnevna kulturna manifestacija koja promoviše novu i avangardnu umetničku scenu
NOVA FESTIVAL - FESTIVAL NOVE I AVANGARDNE UMETNOSTI
8-10. oktobar 2015.


Nova Festival, festival nove i avangardne umetnosti je trodnevna manifestacija koja se održava od 8. do 10. oktobra u organizaciji udruženja za promociju kulture i umetnosti “KomunikArt” i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda, Ambasade Republike Slovenije i Collegium Hungaricum-a, a uz podršku „Vajfert piva” kompanije HEINEKEN Srbija.

Festival će se ove godine održavati u dva grada, u Pančevu i Beogradu, i u više kulturnih prostora: Dvorani Kulturnog centra Pančeva, dvorani „Apolo“ Doma omladine Pančevo, novootvorenoj Galeriji Milorada Bate Mihailovića, kao i u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Otvaranje festivala zakazano je za četvrtak, 8. oktobar, u 20 časova, u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, kada će biti otvtorena izložba „Dvadeset lakih komada – izbor iz italijanskih stripova
inspirisanih muzikom“, koju je priredio uvaženi italijanski strip-izdavač, Andrea Placi. Nakon toga, publika će uz koktel-promociju „Vajfert piva“ uživati u muzičko-vizuelnom performansu sastava „A.Klang“ iz Pančeva.

Centralni muzički program počinje u petak, 9. oktobra u 20 časova u Dvorani “Apolo” koncertom Judžin Čedborn i Šreder Dua koji nam dolazi iz SAD i Nemačke. U nastavku večeri, publika će imati priliku da upozna mladi mađarski duo 12z, sastav koji na najbolji način reperezentuje savremenu mađarsku elektro-impro scenu.

Poslednjeg dana Nova Festivala, u subotu, 10. oktobra, od 20 časova na Sceni Kulturnog centra Pančeva, na programu je solo performans multimedijalne umetnice i glumice Ane Sofrenović, pod nazivom “The Landscape of voice”. Od 22 časa natupaju gosti iz Slovenije, Bratko Bibič & The Madleys Trio. Dan ranije, u okviru pratećeg tribinskog programa festivala “Logografija zvuka”, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Bratko Bibič razgovaraće sa Nenadom Vujićem.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Ideja muzičkog programa Nova Festivala je predstavljanje savremenih izvođačkih praksi, orijentisanih ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike, i kreiranju nove ponude muzičkih sadržaja. Na dugoročnom planu, Nova Festival teži da podstakne mlade umetnike da se bave avangardnom umetnošću, kao i da promoviše saradnju muzičara i umetnika različitih žanrovskih okvira. Jedan od ciljeva organizatora je i motivisanje publike da redovno posećuje ovakve koncerte i manifestacije.

Projekat su osim pokrovitelja podržale i mnoge ustanove iz Pančeva i Beograda: Kulturni centar Pančeva, Dom omladine Pančevo, Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, Turistička organizacija Pančeva, Regionalni volonterski centar, Muzička škola “Jovan Bandur” i udruženje “Super Nova”.

Medijski pokrovitelji manifestacije su Agencija “BETA”, Info biro, Seecult, Urban Bug, Jazzin, Nocturne magazin, 013info, RTV Pančevo, Pančevac, RTS dopisništvo Pančevo, RT Vojvodine dopisništvo Pančevo, Dan u Beogradu, Remix Press, Izlazak.com, Mreža Kreativnih Ljudi, Looker Weekly, Event Plus, Ata Stars, Belgradian, Exyu vesti, Prozaonline.

PROGRAM FESTIVALA:

8.10. u 20.00, Galerija Milorada Bate Mihailovića / Pančevo
Izložba „Dvadeset lakih komada – izbor iz italijanskih stripova inspirisanih muzikom“
Priredio: Andrea Plazzi (Italija)

8.10. u 21.00, Galerija Milorada Bate Mihailovića / Pančevo
Muzičko-vizuelni performans „A. Klang“ (Pančevo)
Sava Marinković – električna gitara, efekti
Nikola Marinković – elektronika

9.10. u 19.00, Centar za kulturnu dekontaminaciju / Beograd
Tribinski program „Logografija zvuka“
Razgovor s Bratkom Bibičem

9.10. u 20.00, dvorana „Apolo“ / Pančevo
Koncert: Eugene Chadbourne & Schroeder Duo (SAD, Nemačka)
Eugene Chadbourne – električna gitara, bendžo, vokal
Dieter Schroeder – bubnjevi

9.10. u 22.00, dvorana „Apolo“ / Pančevo
Koncert: 12z (Mađarska)
Bálint Szabó – gitara, elektronika
Márton Kristóf – elektronika, klavijature, bas

10.10. u 20.00, Scena Kulturnog centra Pančeva / Pančevo
Ana Sofrenović (Srbija) – solo performans „The Landscape of Voice“

10.10. u 22.00, Scena Kulturnog centra Pančeva / Pančevo
Koncert: Bratko Bibič & The Madleys Trio (Slovenija)
Bratko Bibič – harmonika
Matjaž Sekne – violina
Vasko Atanasovski – saksofoni

Нема коментара:

Постави коментар