06.10.2015.

Istorija Italijanskog stripa inspirisanog muzikom i gostovanje uglednog izdavača Andree Placija
8. oktobar u 20.00, Galerija Bate Mihailovića, Pančevo
Ulaz besplatan


Dvadeset lakih komada – izbor italijanskih stripova povezanih s muzikom
ANDREA PLACI GOST NOVA FESTIVALA I ITALIJANSKOG INSTITUTA ZA KULTURU
8. oktobar u 20.00, Galerija Bate Mihailovića, Pančevo


Prve večeri Nova Festivala, u četvrtak, 8. oktobra od 20 časova u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu biće otvorena izložba „Dvadeset lakih komada - izbor italijanskih stripova inspirisanih muzikom“ koju je priredio uvaženi italijanski publicista Andrea Placi, koji će na poziv Saše Rakezića (alias Aleksandar Zograf) i zahvaljujući podršci Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda biti i gost festivala.

„Dvadeset lakih komada” je izbor od 20tak stipova najpoznatijih italijanskih strip-majstora, koji su u toku svojih plodnih i svetskih karijera inspiraciju tražili i u muzici. Reč je o veoma značajnoj izložbi koja na najbolji mogući način prikazuje istoriju razvijene italijanske strip-scene.

Andrea Placi (Bolonja, 1962), prevodilac, esejista, izdavač, od 1977. aktivan na polju stripa a od 1989. bavi se i njihovim prevođenjem i međunarodnom distribucijom. Sarađivao je sa izdavačkom kućom Panini Comics i raznim specijalizovanim časopisima kao što su Fumo di china, Scuola di fumetto, IF i Sette. Odgovorni je urednik edicije Klasici stripa Republike. Od 1997. uređuje sve publikacije mladog, ali već afirmisanog, crtača Lea Ortolanija, čuvenog po seriji “Rat-Man”, koja postoji i u animiranoj veziji, gde se Andrea Placi pojavljuje u skoro svim epizodama kao jedna od glavnih ličnosti.

Izložbu i gostovanje Andree Placija u Srbiji svesrdno je pomogao Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Iste večeri, od 21 sat, na programu je muzičko-vizuelni performans mladog pančevačkog sastava “A.Klang”, Save i Nikole Marinkovića. “A. Klang” je eksperimentalni duo, a Sava jedan od najtalentovanijih pančevačkih muzičara, na matičnoj sceni poznat kao gitarista, producent i kompozitor ambijentalne muzike, sa primesama elektronskih bitova i intervencijama s gitarskim efektima.

Reč Aleksandra Zografa (Saše Rakezića), urednika programa:

Teško je objasniti magiju muzike, ali ona je svakako uticala i na druge umetničke discipline, uključujući strip. U Italiji, gde postoji duga i snažna tradicija stvaranja „priče u slikama“, muzika je inspirisala brojne strip-autore. Odabirući neke od primera ponesenosti muzikom ili muzičkim izvođačima u italijanskom stripu, Andrea Placi (Plazzi) je izbunario mnoge zanimljive primere iz prošlosti i sadašnjosti. Inače, matematičar po obrazovanju, Placi je kolumnista, urednik i prevodilac strip-izdanja, kao i autor brojnih izložbi stripa, a na italijanskoj i internacionalnoj sceni aktivan je od 1977. godine. U našoj sredini poznat je po učešću u nekoliko zapaženih projekata, među koje spada prva postavka originalnih crteža kultnog stripa Alan Ford na Internacionalnom festivalu autorskog stripa Grrr! u Pančevu 2002. godine, nakon koga su se crteži mogli kupiti po (ipak) pristupačnim cenama. Na istom festivalu 2004. godine priredio je izložbu stripova i ilustracija Benita Jakovitija (Jacovitti), a bio je i jedan od autora retrospektivne izložbe italijanskog stripa Oblačići u štampi u Italijanskom institutu u Beogradu 2009. godine.

Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, urednik strip-programa Nova FestivalaReč Adree Placija, priređivača izložbe:

Italijanski fumetisti (crtači i pisci stripova) oduvek su bili privrženi svemu što je, makar izdaleka, povezano s muzikom. Još od ranih dana onoga što danas nazivamo stripovima (ili protostripovima), oni su počeli da se poigravaju idejom dočaravanja muzike, kao i idejom pripovedanja priča o muzici i priča inspirisanih muzikom, i sa tom praksom nikada nisu prestali. Razlog za to možda leži u činjenici što mnogi od njih predstavljaju svojevrsne muzičare pod velom: oni sviraju, pa čak i stvaraju muziku, i često zateknu sebe u pokušaju da spoje svoju glavnu strast i posao s neodoljivim zovom muzike. I naravno da slušanje muzike tokom dugih, zamornih sati provedenih za stolom za crtanje predstavlja uobičajenu naviku među stripadžijama. A možda oni prosto vole da dočaravaju – da opisuju, zapisuju i na karton ucrtavaju – energičnu, osvežavajuću, tako često zapanjujuću i uvek tešku temu tela i uma muzičara koji se hvata ukoštac sa svojom muzikom.

Ovaj sažeti izbor, koji pokriva period od najstarijih do najnovijih stripova što Italija ima da ponudi, nastoji da pruži suštinski, a nadamo se i zanimljiv uvid u složen odnos dve umetnosti. Predstavljamo vam radove majstora kakvi su Hugo Prat, Tanino Liberatore, Ivo Milaco i Đuzepe Palumbo, kao i uzorke produkcija istaknutih i svetski poznatih kuća kao što su Boneli (Zagor, Dampir, Teks) i Dizni, kao i delove manje očiglednih, katkad opskurnih, često marginalnih, ali uvek vitalnih svetova alternativnog stripa i muzike.

Andrea Plazzi
Bolonja (Italija), septembar 2015.


Više o projektu “A. Klang”:


A. Klang je eksperimentalni duo iz Pančeva, koji čine Sava (gitara, efekti) i Nikola Marinković (elektronika). Sava je jedan od najtalentovanijih pančevačkih muzičara, na matičnoj sceni je poznat kao gitarista, producent i kompozitor ambijentalne muzike, sa primesama elektronskih bitova i intervencijama s gitarskim efektima. Diskografski je debitovao 2013. godine albumom „Nowhere Near“, da bi ove godine usledilo i njegovo drugo izdanje, „Evocation“ . Marinkovićeva muzika inspirasana je izvođačima ambijentalnog i progresivnog džeza poput Nilsa-Pettera Molvaera ili i Eivinda Aarsets, kao i Christianom Fenneszom, pa i konceptualnim pop artizmom Davida Sylviana.
Savin brat Nikola Marinković je producent i DJ, orijentisan ka plesnoj elektronskoj muzici. Stilski bez čvrstih stega, eksperimentiše na raskršću tehna, ambijentala, indastriala i nojza. Dvojica muzičara, koji dolaze iz različitih sfera ambijentalne i elektronske muzike, u zajedničkom projektu vode slušaoca na sonično putovanje kroz improvizovani koncertni set.

Više o Nova Festivalu:

Nova Festival, festival nove i avangardne umetnosti je trodnevna manifestacija koja se održava od 8. do 10. oktobra u organizaciji udruženja za promociju kulture i umetnosti “KomunikArt” i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda, Ambasade Republike Slovenije i Collegium Hungaricum-a iz Beograda, a uz podršku „Vajfert piva” kompanije HEINEKEN Srbija.

Festival će se ove godine održavati u dva grada, u Pančevu i Beogradu, i u više kulturnih prostora: Dvorani Kulturnog centra Pančeva, dvorani „Apolo“ Doma omladine Pančevo, novootvorenoj Galeriji Milorada Bate Mihailovića, kao i u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Program festivala sastoji se iz dve celine: pratećeg programa koju čine izložba stripova, koncert i tribina i centralnog muzičkog programa u okviru kojeg će nastupiti četiri sastava iz Srbije, Slovenije, Mađarske i Sjedinjenih Američkih Država, koji na najbolji način reperezentuju aktuelnu domaću, regionalnu, evropsku i svetsku avangardnu muzičku scenu.

Ideja muzičkog programa “Nova” Festivala je upravo predstavljanje savremenih izvođačkih praksi, orijentisanih ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike, i kreiranju nove ponude muzičkih sadržaja.

Projekat su osim pokrovitelja podržale i mnoge ustanove iz Pančeva i Beograda: Kulturni centar Pančeva, Dom omladine Pančevo, Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, Turistička organizacija Pančeva, Regionalni volonterski centar, Muzička škola “Jovan Bandur” iz Pančeva, udruženje “Super Nova”.

Medijski pokrovitelji manifestacije su Agencija “BETA”, Info biro, Seecult, Urban Bug, Jazzin, Nocturne magazin, 013info, RTV Pančevo, Pančevac, RTS dopisništvo Pančevo, RT Vojvodine dopisništvo Pančevo, Dan u Beogradu, Remix Press, Izlazak.com, Mreža Kreativnih Ljudi, Looker Weekly, Event Plus, Ata Stars, Belgradian, Exyu vesti, Prozaonline.


Нема коментара:

Постави коментар