8. 5. 2014.

PREDAVANJA NA FESTIVALU FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI „ART-ANIMA“



Od 15. do 17. maja u Ustanovi kulture Palilula (Mitropolita Petra 8) biće održan prvi Festival fantastične književnosti "Art-Anima".

Posetioce očekuje raznovrstan program, propraćen mini-sajmom knjiga, izložbama likovnih radova i fotografija inspirisanih delima fantastične književnosti.

Pored brojnih promocija književnih dela fantastike i predstavljanja specijalizovanih izdavačkih kuća, časopisa i srodnih manifestacija iz regiona, Festivalski program obeležiće znatan broj predavanja, kojima će poznati domaći profesori književnosti, teoretičari, kritičari i pisci, govoriti o fantastici u prozi, njenom značaju u stvaralačkom, kulturnom i naučnom pogledu.

Festival otvara predavanje "Uvod u kreativno pisanje" počasnog gosta Zorana Živkovića. Jedan od najprevođenijih srpskih pisaca tom prilikom će govoriti o načelima na kojima se zasniva njegov kurs kreativnog pisanja umetničke proze koji vodi na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Ljiljana Pešikan Ljuštanović će održati predavanje "Savremeni srpski fantastični roman za decu početkom 21. veka", u kome će se baviti tipologijom junaka, prostora i odnosom primarnog i sekundarnog sveta u delima Uroša Petrovića, Mine D. Todorović i Ivane Nešić.

Milan M. Ćirković, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu i istraživački saradnik Instituta za budućnost čovečanstva pri Filozofskom fakultetu Oksfordskog univerziteta, u svom izlaganju govoriće o delima Alistera Rejnoldsa, jednog od najistaknutijih autora nove britanske "spejs opere" i autora koji u svojim delima koristi elemente neposredno inspirisane astrobiološkom revolucijom.

Završnica programa prvog festivalskog dana pripašće tribini "Beograd u književnim delima fantastike" na kojoj će govoriti poznati pisci Goran Skrobonja, Miomir Petrović i Pavle Zelić.

Drugog dana Festivala, Ljiljana Gavrilović i Ivan Đorđević govoriće o popularnom serijalu Dž.R.R. Martina "Pesma leda i vatre", a još jedno predavanje o kreativnom pisanju, "Kako zaplesti i rasplesti priču u fantastičnom romanu", održaće pisac Oto Oltvanji.

Oltvanji će sa zainteresovanima podeliti sopstvena radna iskustva, između ostalog, o važnosti odabira trenutka ulaska u priču i osmišljenosti njenog fantastičnog elementa, o držanju pažnje čitalaca, organizaciji strukture, vođenju likova i sukobu teorije i prakse, a sve potkrepljeno brojnim primerima iz istorije fantastične književnosti.

Poslednjeg festivalskog dana, na programu je predavanje Ljiljane Gavrilović "SF kao oblik pobune protiv sistema", a manifestaciju će zatvoriti predavanje prvog srpskog „doktora horora“ Dejana Ognjanovića, koji će govoriti o stvaralaštvu najpoznatijeg i najčitanijeg pisca savremenog horora, Stivena Kinga. Naglasak predavanja biće na kontekstualizaciji Kingove tematike, s osvrtom na njegove prethodnike i uzore.

U organizaciji Festivala učestvuju sajt za promociju fantastične književnosti "Art-Anima" (art-anima.com), Udruženje građana "Punkt.rs", izdavačka kuća "Čarobna knjiga" i Ustanova kulture Palilula.

Zvanični sajt Festivala nalazi se na adresi:

Нема коментара:

Постави коментар