1. 5. 2014.

Sloga: Vlada Srbije otvoreno protiv sveta rada


Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su danas da je Vlada Srbije odlukom da zaseda na Prvi maj, Međunarodni praznik rada, unaped pokazala da joj nije stalo do "fer-plej odnosa" i budućeg socijalnog dijaloga sa sindikatima.
- Verujemo da ovakav slučaj nije viđen nigde u Evropi, a opravdanja za takvu odluku nema, jer su se sve njoj važne odluke, pa i izmena radnog vremena zaposlenih u javnoj službi, mogle doneti već drugog ili trećeg maja - ocenjuje se u saopštenju.
"Sloga" izražava posebno "čudjenje" odlukom da će održavanje današnje sednice vlade podržati i predstavnici partija levice, jer bi oni trebalo da znaju šta je Prvi maj i šta on predstavlja za svakog radnog čoveka.
- Moramo da naglasimo da Prvi maj nije 'komunistički' praznik, to je praznik međunarodnog karaktera i simbol radnog čoveka oličenog u tri osmice, humane tekovine odgovornog društva, ugrađenog u osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna - navodi se u saopštenju.
Potez Vlade Srbije, po oceni sindikata, šalje poruku radnicima i sindikatima da njih nema u budućim planovima vlade, koja se, sudeći prema potezima koje čini, jasno stavila u ruke isključivo krupnog kapitala i budućeg tretiranja čoveka kao potrošne i lako zamenjive robe na tržištu rada.
US S "Sloga" će danas u 10 sati na Trgu Slavija u Beogradu položiti venac na spomenik Dimitriju Tucoviću, osnivaču organizovanog radničkog pokreta u Srbiji i velikom borcu za radnička prava. 
(izvor - BETA)

Нема коментара:

Постави коментар