17. 4. 2018.

Odgovor na saopštenje Ministarstva odbrane


Poštovani,

Društveni centar NNK poziva Ministarstvo odbrane da umesto optuživanja građana da nezakonito koriste zgradu u Sibinjanin Janka 9, koja sada već deceniju stoji prazna i ugrožava bezbednost građana koji žive u okolini, dečijeg vrtića i svih koji se nađu u prolazu, pokaže razumevanje za potrebe stanovnika donjeg Dorćola i Beograda za jednim ovakvih kulturnim i društvenim centrom.

Brojni programi koje smo za javnost u ovom kratkom periodu organizovali, jasno pokazuju kolika je potreba umetnika i stvaralaca za jednim ovakvim prostorom, a ogroman broj posetilaca koja je potreba grada za jednim prostorom kreativnosti, društvene kritike i slobode.

Loše stanje objekta koje se spominje u saopštenju koje je Ministarstvo odbrane nedavno objavilo su krivica i odgovornost onih koji su u prošlosti imali kontrolu nad ovim prostorom. Kontinuirani desetogodišnji nemar doveo je do toga da prostor u širem centru grada postane ruglo, i da izuzetno negativno utiče na kvalitet života zajednice u njegovom okruženju. U kontekstu nebezbednosti objekta želimo da napomenemo, da je tim arhitekata okupljen oko Društvenog centra saglasan da ne postoje opasnosti od urušavanja objekta, odnosno da su konstruktivni elementi objekta u izuzetno solidnom stanju.Međutim, vidna oštećenja fasade, unutrašnjih zidova i drugih elemenata propadanja prostora su nešto što posvećeno i svakodnevno eliminišemo. Važno je napomenuti da se tokom javnih događanja u “Društvenom centru NNK”, a i mimo njih, pažljivo ograničavao pristup bezbedonosno kritičnim tačkama posetiocima i korisnicima prostora, kako u zgradi tako iu dvorištu. Podsetićemo ovom prilikom i da se u neposrednoj blizini objekta nalaze vrtić i škola, i da o posledicama mogućeg povređivanja dece koja ulaze u dvorište i objekat Ministarstvo odbrane do sada nije vodilo računa. S tim u vezi, mi smo uklonili moguće opasnosti, smeće, otpad i stakla koja vise iz prozorskih ramova, a koja bi svakog trenutka mogla pasti na decu koja se godinama bez pratnje odraslih na ovom prostoru igraju i okupljaju. Takođe, da se kao prošle godine ne bi desilo da dete iz vrtića nagazi na špric heroinskog ovisnika, potpuno smo volonterski i iz najbolje namere sredili prostor u kojima ljudi mogu da se okupljaju, druže i stvaraju bezbedne prostore namenjene zajednici.

U nameri da i dalje unapređujemo prostor i učinimo ga otvorenim i pristupačnim za građane, pozivamo Ministarstvo odbrane na dijalog i dogovor o mogućim oblicima korišćenja prostora kako bi sprečili da prostori dalje propada, ali i unapredili okruženje u kojem se nalazi.

Sa poštovanjem, Društveni centar NNK

Нема коментара:

Постави коментар