23. 8. 2017.

UMETNIČKI PERFORMANS
BORYANA ROSSA: GRAB THE PUSSY





(25. avgust, KC MAGACIN, 18:30-20:00)

Pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće u participativnom performansu koji će izvesti bugarska umetnica Borjana Rosa. Osnovna zamisao ovog performansa jeste da se performativno izvedu odabrani internet memovi koji reprezentuju rodne stereotipe. Rosa je memove odabrala tokom nedavnih političkih protesta širom sveta, ali publika, odnosno učesnici i učesnice, mogu sami predložiti i druge memove, pre i tokom performansa. Video zapis i fotografije performansa biće dostupni široj javnosti nakon realizacije performansa.

Naslov performansa “Grab the Pussy” predstavlja parafrazu slogana koji je osmislila pristalica Donalda Trampa, koja je na svom stomaku napisala: “Trump can grab my pussy”. Njen iskaz, ispisan na vlastitom telu, bio je u suprotnosti sa kritikom Trampove mizoginije u toku izborne kampanje 2016. godine.

KAKO UČESTVOVATI U PERFORMANSU (instrukcije umetnice):
Scena će biti postavljena u prostoru koji će biti postavljen kao foto-studio, a u kom će učesnici moći da igraju različite uloge i da poziraju pred kamerom. Ova situacija predstavlja simulaciju foto-kabina koje se mogu naći na bugarskoj obali, ali, verujem, i u drugim kontekstima. Ovakve kabine omogućuju posetiocima da se obuku u pseudo-istorijske kostime i dobiju sopstvene “retro” fotografije. Neke primere takvih fotografija možete videti i među slikama koje su ovde postavljene.

Pokušaćemo da ponovo izvedemo internet memove koji su nastali tokom protesta, a koji se mogu označiti kao reprezentacija stereotipa (rodnih, rasnih, nacionalnih, generacijskih i sl.), i stvaraćemo zajedno kolekciju slika koja će ospoljiti način na koji stereotipi mogu oblikovati političku propagandu. 

Možete poslati slike koje predstavljaju proteste ili određena politička okupljanja u vašem okruženju, koje osnažuju prakse političke stereotipizacije i čiji sadržaj može biti izveden pred kamerama, na imejl adresu bori999@gmail.com, do 21. avgusta.  Budući da su takve slike donekle politički specifične, biće potrebno da ponudite dodatna kratka objašnjenja. Pored slika, možete doneti i rekvizite na performans koji bi mogli da olakšaju ili poboljšaju izvođenje i improvizaciju. 

Borjana Rosa živi i radi u Sofiji i Njujorku. Bavi se performativnom umetnošću, filmom, fotografijom, medijskom umetnošću i kuratorstvom.  Predaje na Departmanu za transmedije Univerziteta u Sirakuzi. Odbranila je doktorsku disertaciju pod naslovom “Post-Cold War Gender Performances. Cross-cultural Examination of Gender Performances viewed through Film Re-enactments”, na  Institutu Rensselaer (Troy, New York). Njeni radovi su izlagani u Muzeju moderne umetnosti u Beču (MUMOK), Muzeju u Bruklinu (Njujork), Nacionalnoj umetničkoj galeriji Zacheta, u Varšavi, na prvom i drugom Bijenalu u Moskvi, na prvom Balkanskom bijenalu u Solunu, u Coreana Museum of Contemporary Art (Seul), itd. Sa Olegom Mavromatijem je 2004. godine osnovala umetnički kolektiv ULTRAFUTURO, koji se bavi performansom i preispituje uticaj nauke i tehnologije na društvo. Rosa je jedna od direktorki Kvir foruma u Sofiji.

Нема коментара:

Постави коментар