3. 11. 2014.

Saopštenje Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije


Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) razmotrila je na redovnoj godišnjoj Skupštini od 31. oktobra do 2. novembra u Beogradu tešku situaciju u oblasti kulture, posebno u domenu savremenog stvaralašta i utvrdila smernice za nastavak borbe za izgradnju sistema kulture baziranog na transparentnosti, javnom dijalogu, slobodi govora i izražavanja, departizaciji i profesionalizaciji kulture.
Asocijacija NKSS primila je na Skupštini, kojoj je prisustvovalo 50 organizacija iz cele Srbije, 12 novih članica iz Novog Pazara, Beograda, Novog Sada, Šapca, Zrenjanina i Valjeva što pokazuje da nezavisna kulturna scena, uprkos krajnje nepovoljnim uslovima rada, predstavlja najvitalniji i najproduktivniji deo sistema kulture u Srbiji koji se i dalje uvećava, zbog čega raste i potreba širom Srbije za delovanje krovne organizacije.
Kao najvitalniji i najproduktivniji deo sistema kulture u Srbiji, koji okuplja 90 organizacija iz dvadesetak gradova, Asocijacija NKSS je na Skupštini utvrdila nacrt akcionog plana za naredni period koji se odnosi na pitanja prostora za rad i održavanje programa članica NKSS, učešća u izradi Nacionalne strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, povećanja vidljivosti nezavisne kulture, monitoringa trošenja javnih sredstava u kulturi i potrebu redefinisanja njihove raspodele, te unapređenja decentralizacije i jačanja regionalne saradnje članica.
Sa posebnom pažnjom razmotrena je i situacija na institucionalnoj sceni i najoštrije osudjeni učestali primeri sužavanja prostora za savremenu kulturu i umetnost, kao i pokušaji gušenja slobode mišljenja i izražavanja, kao što su promena statusa Oktobarskog salona, cenzura medija i nastupa hora Horkestar na nedavnoj proslavi 50-godišnjice Doma omladine Beograda.
Zabrinuta zbog sve izraženijeg trenda netransparentnog, nedemokratskog i partokratskog odlučivanja u oblasti kulture, Asocijacija NKSS upozorava javnost i na pogubne posledice insistiranja na privatizaciji u oblasti kulture i medija, kao i favorizovanja komercijalnog uspeha naspram kvaliteta, zahtevajući od predstavnika vlasti na svim nivoima da obustave prisvajanje kulture zarad pojedinačnih partijskih interesa i uspostave puno poštovanje demokratskih procedura i zakona, kao i Ustavom garantovanih sloboda izražavanja i umetničkog stvaranja.
Pozivamo i sve kolege iz civilnog sektora i iz institucija, kao i celokupnu javnost, da se takođe odlučno zauzmu za odbranu polja kulture kao javnog dobra koje je od presudne važnosti za razvoj čitavog društva.

Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije
03.11.2014.god.

Нема коментара:

Постави коментар