18. 4. 2016.

U subotu 16. avgusta se navršava 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića
Nišville uvertira „Prijatelji Šabanu“ - 9. i 10.avgusta


Tradicionalna uvertira u Nišville jazz festival, ove godine će, u znak obeležavanja 80 godina od rođenja velikog romskog umetnika - trajati dva dana: 9. i 10 avgusta.

Prema rečima direktora Nišvilla Ivana Blagojevića, program na „River stejdžu“ u amfiteatru na nišavskom keju, a pored spomenika Šabanu Bajramoviću (čije je postavljanje inicirao upravo Nišville), trajaće dan duže u odnosu na prethodne dve godine.
-Iako je reč o besplatnom programu za koji već godinama ne dobijamo nikakvu podršku, odlučili smo da u čast osamdesete godišnjice Bajramovićevog rođenja, program produžimo za jedan dan.Među domaćim i stranim sastavima koji će nastupiti biće i „Golden Buddha Jazz Band“ iz Kine koji neguje fuziju savremenog jazz izraza i kineskog folklora, a očekujemo da će za taj nastup pripremiti i neku od kompozicija koje su širom sveta proslavile Šabana Bajramovića.
Blagojević podseća i da je Nišville jazz festival još 2006. nodine ustanovio festivalski Grand Prix za fuziju džeza i drugih muzičkih pravaca koji nosi upravo ime Šabana Bajramovića, a sama nagrada je statua velikog pevača i autora mnogih pesama.
-Šaban Bajramović do pred kraj svog života verovatno ni sam nije bio svestan, da je je jedan od pionira world music pravca i to ne samo na ovim prostorima. Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. Već je d strane remnomiranh kritičara smatram i jednim od najoriginalnijih pevača u džezu, bluzu, soulu, latinu.... a uvek je pevao svoju muziku, koja se kroz njegovu fenomenalnu interpretaciju odlično uklapala u različite stilske miljee. I zato mu je od strane Nišvil, još za života odata dužna počast. Osim što je nekoliko puta nastupao na festivalu, te godine kada je i ustanovljena, ztakozvana „nulta“ nagrada je uručena upravo njemu – zaključuje direktor Nišvila.

Нема коментара:

Постави коментар