25. 4. 2016.

Razgovori s razlogom: Dragan Bošković „Zablude čitanja“ (Službeni glasnik, 2015)


Ponedeljak, 25. april u 20 časova
Srpsko književno društvo, Francuska 7, Beograd
Razgovori s razlogom: Dragan Bošković „Zablude čitanja“
(Službeni glasnik, 2015)
Učestvuju:
Aleksandra Sekulić
Gojko Tešić
Aleksandar Jerkov
Igor Perišić
Uređuje i vodi Dejan Simonović

Ako se autor uz prethodnu knjigu zapitao „Kako uopšte pokrenuti čitanje, a da ono ne bude samo stereotip?“, i dodao „Zablude modernizma su zapravo i zablude postmodernizma. Zablude čitanja. Jedino i samo naše zablude“, sada je to delikatnije učinio. Na narednim stranicama nije ni pomislio da iznese neku novu teoriju čitanja, niti da teorijski preispita strategije već anahronih čitanja od Stenlija Fiša do Džefrija Hartmana, Deride, Levinasa ili Harolda Bluma, koliko samo da sa ranom dekonstrukcijom ponovi da je svako čitanje pogrešno čitanje, da razumemo po cenu nerazumevanja, a čitamo po cenu nečitljivosti.
Zablude čitanja su moto svakog čitanja i pisanja, imanentni promašaj kao zalog razumevanja. Zablude, ovog puta ne „naše“, već samo „autorove“. I poststrukturalističke zablude kao mogućnost mišljenja književnosti i kulture. Dakle, samo umnožene humanističke zablude.

Dragan Bošković (1970, Beograd). Magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Profesor je savremene srpske književnosti na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Učestvovao na više od trideset naučnih skupova u zemlji i inostranstvu i bio saradnik na sledećim projektima osnovnih istraživanja: 1999-2001. - Poetika srpske književnosti; 2002-2005. - Tehnika i semantika pripovedanja; 2006-2010. - Etnička i socijalna stratifikacija Balkana / Leksikon srpskog realizma.
Glavni i odgovorni urednik časopisa Nasleđe. Priredio i uredio brojne knjige i zbornike. Autor je brojnih naučnih i književno-kritičkih radova, ogleda i pogovora.

Objavio je samostalne naučne knjige:
Islednik, svedok, priča: Istražni postupci u Peščaniku i Grobnici za Borisa Davidoviča Danila Kiša (2004)
Tekstualno (ne)svesno Grobnice za Borisa Davidoviča (2008)
Zablude modernizma (2010)
Zablude čitanja (2015)

Autor je pesničkih knjiga:
- Odisej – kataloška priča (koautor Saša Ilić), 1998.
- Vrtoglavica, laž i Vavilon od kartona, 1998.
- U jednom telu, 2003.
- Isaija, 2006.
- Otac, 2013.

Нема коментара:

Постави коментар