11. 3. 2014.

NAGRADU "BILJANA JOVANOVIĆ" ZA 2013. GODINU DOBIO JE ZVONKO KARANOVIĆ ZA KNJIGU "KAVEZI"


Žiri u sastavu: Jasmina Vrbavac (predsednik), Tamara Krstić i Bojan Vasić, odlučio je da književna nagrada "Biljana Jovanović", koju dodeljuje Srpsko književno društvo, za 2013. godinu pripadne ZVONKU KARANOVIĆU, za knjigu "KAVEZI", objavljenu u izdanju LOM-a iz Beograda.
Zbirka pesama u prozi Zvonka Karanovića inovatnivno je osvežila domaću književnost jednim pogledom sa strane, književnim eksperimentom, urbanim senzibiltetom i dahom kosmopolitizma. Hrabrošću da se piše i govori izvan konvencija i dominantnih glasova, knjiga "Kavezi" približila je autora i duhu autentičnog književnog izraza Biljane Jovanović kao i njene lične slobode.
Za Biljanu Jovanović pobuna je bila način života i njena poetika. U knjizi Zvonka Karanovića pobuna je protiv "Kaveza" - ljudskih omeđenosti telom, jezikom, društvom. U osnovi, ovo je knjiga preispitivanja identiteta i sloboda u savremenom svetu. Egzistencijalna drama junaka dešava se van domašaja puke svakodnevice a granice se najpre ukidaju u prostoru umetnosti - u prepletenim svetovima filma, muzike i književnosti. Otključati kavez za Zvonka Karanovića znači premašiti i granice žanra jer pesma u prozi može postati jedinica (poglavlje) strukture romana u stihovima.
Žiri je ovu priliku iskoristio da skrene pažnju i na još jednu knjigu koja se kvalitetom izdvojila iz užeg izbora, a to je zbirka pesama Petra Matovića, "Odakle dolaze dabrovi" koja je dobila jedan glas dok je Karanović osvojio dva glasa.
O datumu uručenja nagrade, Srpsko književno društvo će naknadno obavestiti medije.

U Beogradu, 11. marta 2014.

Jasmina Vrbavac

Tamara Krstić

Bojan Vasić

Нема коментара:

Постави коментар