22.03.2014.

Nemam ni za hleb, a treba da lečim ljude


Lekar Hitne pomoći u Gornjem Milanovcu počeo je štrajk glađu zbog toga što nije primio 11 plata.
On već četiri godine radi u Službi hitne pomoći, a njegova agonija, kako kaže, počela je pre 16 meseci, kada je deo lekara gornjomilanovačkog Doma zdravlja prestao da se finansira iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Za to vreme primio je svega pet zarada. Zato je juče stupio u štrajk glađu.
- Odlučio sam se na štrajk glađu zbog veoma teške situacije u kojoj živim poslednjih godinu dana. Na svaka tri do četiri meseca primimo po jedan deo zarade, ali od toga ne može da se živi. Poslednji put sam u decembru dobio deo martovske plate. Često mi se događa da se ujutru gladan vratim iz treće smene, a nemam novca da kupim doručak. Možete misliti kako se osećam kao čovek koji je veoma brzo završio jedan od najtežih fakulteta i koji je jedan osetljiv posao radio veoma odgovorno - kaže dr Prodanović.
On najavljuje da ništa neće staviti u usta i da se od danas neće pomerati ispred zgrade opštine u Gornjem Milanovcu. Najavljuje da će mu se u ovom vidu protesta možda pridružiti još neko od kolega, pošto je veliki broj gornjomilanovačkih medicinara u sličnom problemu.
- Bio sam kod čelnika opštine, koja je osnivač Doma zdravlja, i rečeno mi je da jednostavno nema para. Pitam se kako je moguće da za sve ostalo ima novca, a da nema jedino za nas koji bi trebalo da predstavljamo nekakav krem ovog društva. Dovedeni smo na marginu i na granici smo da postanemo socijalni slučajevi. Eto u kakvoj državi svi mi živimo - očajan je Ivan Prodanović.
Prema rečima lekara Prodanovića, u toj zdravstvenoj ustanovi ima ukupno 11 lekara koji nisu na spisku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
U Domu zdravlja ne kažu koliko ovakvih slučajeva postoji. Tvrde da ih ima manje, odnosno “samo nekoliko”.

(izvor - BLIC)

Нема коментара:

Постави коментар