31. 3. 2011.

Nemanja Kusturica prvi dobitnik nagrade "Momo Kapor"

::: BEOGRAD :::

Vest da je Emir Kusturica prvi dobitnik nagrade "Momo Kapor" ne predstavlja iznenađenje za čitaoce koji su pratili osnivanje Zadužbine Mome Kapora, u čijem Upravnom odboru sede Nemanjini prijatelji Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Miloš Šobajić, a članica odbora je i Emirova supruga Maja Kusturica. Ko će kome ako neće svoj svome!

PRVO, PA MUŠKO:
Emir Kusturica prvi je dobitnik nagrade „Momo Kapor“, koju mu je za autobigrafski spis „Smrt je neprovjerena glasina“ dodelila Zadužbina „Momčilo Momo Kapor“ iz Beograda.

TO MOGU SAMO NOVOSTI, EMIR, MANJO I BEKO:
Ovo delo koje se pojavilo na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u izdanju Kompanije „Novosti“, za nekoliko meseci potuklo je sve rekorde - prodato je u više od 100.000 primeraka!
A IZ RUKE BEĆKOVIĆ MATIJE, SVAKA SVOTA BIĆE UBOJITA:
Kusturici će priznanje koje čine srebrna plaketa, povelja i novčana nagrada od 200.000 dinara, 8. aprila na svečanosti u Skupštini grada Beograda uručiti predsednik Upravnog odbora Zadužbine Matija Bećković.
BAGRA MALA, ALI ODABRANA:
U obrazloženju žirija (Rajko Petrov Nogo, predsednik i članovi profesor Jovan Delić i Branko Stojanović, pisac monografije o Kaporu), koji je odluku doneo jednoglasno, ističe se da se knjiga „Smrt je neprovjerena glasina“ može čitati kao autobiografija, kao venac priča i kao roman o odrastanju.
JEDINI ŽIVI GENIJE NA MRTVOJ STRAŽI SRPSTVA:
Za člana žirija profesora Jovana Delića, prvi put dodeljena nagrada „Momo Kapor“ bila je retka prilika da se priznanje dodeli čoveku koga smatra „jednim, možda jedinim živim koga možemo nazvati genijem - to je Emir Kusturica“.
KOLA MUDROSTI, DVOJA LUDOSTI:
- Njegova knjiga proze, mada formalno izgleda kao memoarska knjiga, jeste zapravo svedočenje o odrastanju, o zrevanju, o jednom vremenu krajnje dramatičnom i nosi u sebi toliko roditeljske i nasleđene mudrosti, da se danas ne čudim mudrosti u ponašanju Emira Kusturice - smatra Delić.
RED HOT ČILI VILI PASUSI:
- Ima tamo čilih pasusa, a pogotovu rečenica, koje bi valjalo naučiti napamet. Pogotovo kada dolazi iz usta Emirovih roditelja.

NEMANJA SE OD SVOJIH POROKA ODMARA U TUŽBAMA:
Recimo, jedna izjava koju ću ja parafrazirati - „da se otac od svoje dobrote odmara u porocima“. Zamislite koliko je tu ljubavi, koliko praštanja, i koliko razumevanja.

NAGRADA U TEMELJU NAGRADE:
Treba takođe reći da je ova nagrada i ovo ime ušlo u temelj nagrade „Momo Kapor“ i da će ona obavezivati žiri da u budućnosti vodi strogo računa kome će je dodeliti.
SAMO ZA FOLIRANTE:
U propozicijama za nagradu „Momo Kapor“ stoji da se ona može dodeliti knjigama koje su u kaporovskom duhu.
Slažem se sa izborom žirija: Zagrobna poruka Mome Kapora

KAPOROVSKA PAPAZJANIJA:
To je žiriju znatno olakšalo posao, kaže za „Novosti“ predsednik Rajko Petrov Nogo i dodaje: - Od početka se Kusturičina knjiga izdvojila, jer se i ona kao i mnoge Kaporove knjige mogla čitati kao ispovest, kao autobiografija, kao roman o odrastanju, kao venac priča.
MRŽNJA PREMA SARAJEVU, NAJMANJI ZAJEDNIČKI SADRŽALAC: Uostalom, ovu dvojicu Sarajlija vežu sličan mentalitet i sklop, izvanredna duhovitost i sjajna moć opažanja takozvanih sitnica od kojih se i pravi dobra proza.
NOGO NA VEZI SA ZAGROBNIM SVETOM:
Našom odlukom, proverio sam, Kapor se obradovao.

PROVERENA GLASINA JE DA KUSTURICA POČINJE DA SLIKA:
Za pisce i slikare zadužbina „Momčilo Momo Kapor“ je, radi obeležavanja umetničkog dela i stvaralaštva jednog od najznačajnijih beogradskih pisaca i slikara, preminulog Mome Kapora, 2010. ustanovila nagradu, koja se dodeljuje jednom godišnje, na dan umetnikovog rođenja. Naizmenično će se dodeljivati za doprinose u književnoj i likovnoj umetnosti.

*Svi čili pasusi preuzeti iz "Večernjih novosti" u kaporovskom duhu i originalu;
međunaslovi vlasništvo Višeg suda u Beogradu
(izvor ::: E-novine)

Нема коментара:

Постави коментар