20. 6. 2010.

IN MEMORIAM: Zoran Matić Mazos (1960-2010.)

Poslije kraće i teške bolesti, u Paraćinu (Srbija) je u ranim jutranjim satima 17.6.2010.g. umro Zoran Matić Mazos.
Rođen 1960. godine u Paraćinu, gde je proveo najveći dio svog kratkog, ali plodotvornog umjetnickog života i rada. Sveobuhvatnost njegove autorske poetike bila je vidljiva unutar grafičkog dizajna, crtanja stripova, karikatura i animacije crtanih filmova. Objavljivao je karikaturu i strip širom ex-Yu prostora, ali i svijeta. Učesnik je više od trideset festivala, uz četiri samostalne izložbe. Pisao je prozu (u pripremi je imao roman) , poeziju i književno- satirične forme (aforizam, pjesmu). Uređivao je i recenzirao knjige drugih autora. Objavljivao je u elektronskim i štampanim medijima. Osnivač je:
1. "Satirične Pozornice ŽIKIŠON" (2005.) koja se bavila isključivo satiričnom reči i "Satirične Radionice ŽIKIŠON" (2006.) koja se bavila karikaturom i stripom. Info: www.zikison.net.

2. Pokrenuo je prvi privatni humorističko-satirični list posle II svjetskog rata u Srbiji "GOLAĆ" (1991.) i uređivao više listova u okviru izdavačke kuće NIP "ORFELIN" (1990-2000.), čiji je bio vlasnik, direktor i glavni i odgovorni urednik. Pored toga, bio je ko-urednik elektronskog nedjeljnog satiričnog lista "Satir" - www.artija.net.

3. Bio je dizajner i urednik DUGE DEVETKE, strip magazina- http://comics-stripovi-exyu.blogspot.com/2010/05/duga-devetka-broj-24-april-2010-izdanje.html (Urednik stripa i DD, Franjo Straka).
4. Glavni i odgovorni urednik elektronskog nedeljnog časopisa za političku satiru, humor, karikaturu i strip "Žikišon" - http://www.zikison-weekly.comoj.com/ , čiji je bio vlasnik i osnivač (2008.g.-2010.g.).
5. Osnivač je i direktor online magazina pro cultura DIOGEN (gl.i odg.urednik Sabahudin Hadžialić- 2009.g.)- http://www.diogenis.0fees.net/
Bio je autor i voditelj više radio i TV emisija iz kulture i član nekoliko Udruženja.
Objavio je knjigu karikatura "Mazos - karikature" (1992.) i multimedijalnu knjigu aforizama i karikatura "Diogen(p)isanje" u okviru projekta "ŽIGOSANJE". Knjiga aforizama "FUCK YOU!" je bila njegova treća knjiga.
Dobitnik je mnoštva nagrada od kojih izdvajamo posljednju, koja mu, nazalost nije uručena- 2010.g. Književna nagrada "Čičak" za satiru Književnog kluba "Đura Jakšić" iz Jagodine, Srbija, koja se dodjeljuje u znak sećanja na jagodinskog slikara, novinara i satiričara Žikicu Jovanovića Čička (1950-2004).
Sjećanje na umjetničko, ali i ljudsko djelo će opstati zahvaljujući inspirativnoj refleksiji umijeća majstora pera i kista, Zorana Matića Mazosa. Čovjeka, prije svega.

Нема коментара:

Постави коментар